Gerçekleştirdiği melek yatırımlarla ülkemizdeki melek yatırımcılığın yönünü belirleyen Keiretsu Forum İstanbul, Türkiye’deki yine çok önemli girişime ve güçlü bir yatırım işbirliğine daha aracılık etmeyi başardı. Keiretsu Forum İstanbul üyesi değerli bir yatırımcı, ödeme sistemleri üzerine yenilikçi sistemler geliştiren Moka şirketine 3,5 milyon TL’lik yatırım yaptı. Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Aslı Işınak Gözören “2012 yılının sonbahar aylarında açılan İstanbul ofisimiz, 2 senede bir çok girişim fikirlerine değerli yatırımcı üyelerimizle önemli yatırımlara imza atmış bulunuyoruz. Bugüne kadar 9 milyon TL’yi aşan melek yatırım tutarımız, Keiretsu Forum İstanbul değerli yatırımcımızın kararıyla artık 12 milyon TL’yi geçmiş bulunuyor. İstanbul ofisimizin açılışından bugüne kadar tek seferde yapılan en büyük melek yatırım özelliğine de sahip bu girişimin her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyoruz. 2 yılda toplam 10 girişime yaklaşık 12,5 milyon TL’lik yatırım için platform görevini üstlenmiş olmaktan çok mutluyuz’’.
Yatırım sürecinin disiplinli bir süreç olduğunu hatırlatan Gözören, “Keiretsu Forum’a başvuran girişimciler her ay detaylı bir eleme ve mentorluk süreci sonrasında aylık toplantılarımızla tüm yatırımcı üyelerimize sunumlarını gerçekleştirmektedirler. Diğer uluslararası ofislerimizde de uyguladığımız bu yatırım görüşmeleri sürecinin üyelerimiz için doğru projelerin seçilmesinde büyük önem taşıdığını biliyoruz. Gerçekleşen 3,5 milyon TL’lik yatırımın yanı sıra Moka’ya verilecek mentorluk ve yatırımcının yaratacağı alternatif satış kanalları imkânlarıyla şirketin Türkiye’de çok hızlı bir şekilde büyüyeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı. Dünya çapında İstanbul dışında 33 Keiretsu Forum ofisinin varlığına dikkat çeken Gözören, “Moka, potansiyel olarak önümüzdeki yıllarda yurt dışında da yatırım alarak globalleşme yolunda ilerleyecek önemli bir girişim olmasıyla da şimdiden dikkat çekiyor” açıklamasını yaptı.
Moka Kurucu Ortağı Seyfi Erol ise “Moka’yı öncelikle ülkemizde, daha sonra da dünyada en çok kullanılan dijital cüzdan ve perakendeciler için en kapsamlı ve güvenilir CRM platformu yapma vizyonumuzda yatırımcımızla birlikte çok daha hızlı hareket edeceğiz. Yatırımcımızın yapacağı finansal katkının yanında iş dünyasındaki derin tecrübesi hedeflerimize ulaşma yolunda bize büyük güç katacak. Moka’nın hayatı kolaylaştıran mobil ödeme çözümleri ve perakendecilerin satışlarını artıracak CRM çözümlerini kullanıcılara ve perakendecilere daha hızlı ulaştırmamızı sağlayacak daha büyük bir şirket olarak yolumuza devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.
Moka’nın kuruluş hikayesi
İTÜ Makine Mühendisliğinden mezun olduktan sonra bina otomasyonu alanında Honeywell’de çalışmaya başlayan ve daha sonrası MBA yapmak üzere New York’a giden Seyfi Erol, ABD’de gerçekleştirdiği başarılı girişimlerin ardından Türkiye’ye döndükten sonra eğitimini Londra’da işletme alanında tamamlayan Levent İlhaner ile Moka’nın temellerini oluşturdu. İsmini “Mobil Kart” kelimelerinin ilk iki harfinden alan ve ödeme sistemleri odaklı bir Türk yazılımı olarak ön plana çıkan Moka, Keiretsu Forum İstanbul üyesi bir melek yatırımcıdan aldığı 3,5 milyon TL’lik yatırımla önce Türkiye’de sonra dünyada dijital cüzdan ve CRM alanında söz sahibi olmayı hedefliyor. Türkiye’ye döndükten sonra özellikle bankalar ile kredi kartları odaklı birçok proje geliştirdiklerini ifade eden Moka Kurucu Ortağı Seyfi Erol, dünyada artık hem kredi kartlarının hem de sadakat kartlarının dijitalleştiğini ve akıllı telefonların ödeme sistemlerinde kullanılmasıyla akıllı alışveriş kavramının tüketicilerin hayatına girdiğini belirterek, tüketicilerin alışkanlıklarını anlayan ve markaları müşterileriyle tanıştıran bir platform olarak Moka’nın vizyonunu belirlediklerinin altını çizdi. Projenin ilk 9 ayı sonunda yatırım arayışına girdiklerini ifade eden Erol, yatırım almak için Keiretsu Forum İstanbul ile yollarının kesişmesiyle gelişim süreçlerinin hızlandığını belirtti. Tam 1 yıl önce Keiretsu Forum’da yatırımcılara yaptıkları ilk sunumun ardından uzun süre devam eden görüşmelerden sonra bu kadar büyük bir yatırım almış olmalarının önemine dikkat çeken Erol, melek yatırım platformlarının girişimciler için düzeyli bir buluşma imkanı yaratmasının önemine de dikkat çekti. Seyfi Erol, “Burada çok önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Yatırımcımızın Moka’ya katkısı yalnızca finansal boyutla sınırlı değil. Şirketi yatırımcımızla birlikte kurduk ve iş modelini de beraber oluşturduk. Yatırımcımız aynı zamanda önemli bir know-how ve network getirdi Moka’ya. Bu da gelişim anlamında çok güçlü ve hızlı bir süreci beraberinde getirdi.”
Dijital cüzdan 2015’te hayatımızı kolaylaştıracak!
Seyfi Erol, Moka’nın aslında bir “akıllı alışveriş” uygulaması olduğunu belirterek şu noktalara dikkat çekiyor: “Moka her türlü akıllı telefona indirilen uygulamasıyla çok kolay biçimde herkes tarafından kullanılabiliyor. Kullanıcılar Moka’nın dijital cüzdanına kredi kartlarını tanımlayarak alışverişlerinde kullanabiliyorlar. Alışveriş anında Moka, tanımlanmış kredi kartları arasından en uygun olanını seçiyor ve hatta kullanıcıya önerilerde bulunuyor. İndirim ve taksit gibi işlemler böylece en avantajlı şekilde kullanılabiliyor. Günümüz dünyasında cüzdanların teknoloji sayesinde dijitalleşmeye başladığını açık ve net biçimde söyleyebiliriz. 2015 yılından itibaren bu durum kaçınılmaz biçimde daha da hızlanacak. Tüm dünyada benzer örnekler ve uygulamalar oldu. Bununla birlikte Moka, tüm dünyada şimdiye kadar boy gösteren dijital cüzdan uygulamalarının tamamından açık ara yaygın ve kolay kullanılabilir bir sistem olmasıyla farklılık gösteriyor. Dijital cüzdan olmanın yanı sıra benzersiz CRM özelliklerini de bünyesinde barındırdığı için hem tüketicilere hem de perakendecilere ve markalara pek çok kolaylık ile avantaj sunuyor. Bu doğrultuda önce Türkiye’de sonra da Avrupa ve Ortadoğu’da ses getirecek bir marka olmayı hedefliyoruz,” açıklamasını yaptı.
Halihazırda her üye işyerinde rahatlıkla çalışan, kasalara kolaylıkla entegre olan bir sistem kurduklarını belirten Seyfi Erol, “Moka, mağazalarda kasa kuyruğuna girmeden sadece 6 haneli bir kod söyleyerek ödeme yapabilmenizi sağlıyor. Bu sayede kasa önü bekleme süresini inanılmaz oranda azaltarak kuyrukları ortadan kaldırıyor. Tabii böylece hem perakendecilerin hem de tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor,” dedi. Uluslararası bankacılık standartlarının zorunlu koştuğu kurallara uygun ve BDDK’nın denetimine tabi bir altyapı kurdukları için çok güvenli bir sistemle hizmet verdiklerini belirten Erol, “Moka’nın ilk üye işyeri Komşu Fırın oldu. 2015 yılında aldığımız melek yatırımın etkisiyle yapacağımız aksiyonlar ile üye işyeri sayımızın 200’ü aşacağını öngörüyoruz. Restoran ve kafelerden tutun, akaryakıttan tekstile kadar perakendenin her kolunda hizmet veren birçok firma ile üyelik görüşmelerine devam ediyoruz. Moka’nın en önemli farklılığı bağımsız bir platform olması. Herhangi bir markanın ya da kurumun kendi kullanıcılarına yönelik çıkardığı bir hizmet değiliz. Her markaya, her şirkete, her kullanıcıya aynı yakınlıktayız. Bu nedenle sunduğumuz avantajların katma değerini çok önemsiyoruz. Pazardaki başarımızın da bu nedenle benzer hizmetlere oranla çok daha yüksek ve kalıcı olacağını öngörüyoruz. 2015 yılı sonunda Türkiye’de 150 bin aktif kullanıcıya ulaşmayı hedefliyoruz,” dedi.