Keiretsu Forum Yatırımcı Üyelerinden Yeşil Binalara Yatırım Desteği
2014 yılında kurulan, çevreci binalara odaklı B2B e-ticaret şirketi Greenoscope | Verimlibinalar.com, Keiretsu Forum yatırımcıları Erdem İpekçi, Selcan Yılmaz, Sinan Bora ve Tolga Telli’den 40.000 Euro yatırım aldı. Kuluçka aşamasında da Sabancı Üniversitesi SuCool Ön-Kuluçka Merkezi’nden destek alan girişim hedef pazar olarak hem yurt içi hem de yurt dışını görüyor.
Şirketin misyonu: “Daha sürdürülebilir binalar için, yapı malzemeleri ve hizmetlerine erişimde verimliliği artırmak.” Vizyonu ise: “İnşaat sektörünün taleplerini, en çok sayıda çözümle, yenilikçi dijital kanallar aracılığıyla bir araya getirmek.”
Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durgunluk döneminde dahi en hızlı büyüyen sektörlerden biri olan Cleantech alanında Türkiye’den çok az girişim çıkıyor. Şirketin cleantech ile e-ticareti bir araya getirmesi ise onu özellikle ayrıştırmakta. Türkiye’nin bölgesinde pivot olduğu inşaat sektörüyle cleantech’in kesişiminde bulunan Yeşil Bina sektöründe bir girişim kurmak, Ali Can Akdeniz’in yurt dışında yaptığı Küresel Girişimcilik Yüksek Lisans programı sırasında aklında belirmiş.
Girişimci, “Küresel ısınmaya karşı küresel mücadele nedeniyle, en heyecan duyacağım sektörün cleantech (çevre teknolojileri) olacağını düşündüm. Bu konuyla ilgili fuarlara gitmeye karar verdim. Fakat malum Cleantech, enerji sektöründen binalara, otomotivden malzemelere kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsar. Cleantech içerisinde zamanla, Türkiye’nin inşaat sektöründe bölgesel merkezî rolü nedeniyle çevreci binalar dikeyine yöneldim. Sonrasında iyi bir takım kurup, bizi destekleyen SuCool gibi de bir ortak edinip şirketleştik” diyor. Akdeniz, çevreci bina sektörü içerisinde iş fikrine ulaşabilmek için Japonya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, İsviçre gibi farklı ülkelerde inşaat-çevreci bina-cleantech fuarlarına katılıp sektör paydaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirmiş.
Keiretsu Forum’un Melek Yatırımcı üyelerinden Tolga Telli, git gide tükenen dünya kaynaklarının daha dikkatli ve bilinçli kullanılmasına destek olacağını düşündüğü Greenoscope projesinin bir parçası olmaya “Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil çocuklarımızdan emanet aldık” görüşüyle karar verdiğini söylüyor. Telli, Greenoscope projesinde özellikle Avrupa Birliği’nde son derece popüler olan “çevreci bina” konseptinin, online pazar yeri altyapısıyla bütünleştirilmesinin ilgisini çektiğini vurguluyor.
Kullanıcılarının yaklaşık %90’lık bölümü yurt dışından gelen sitede, yapı malzemesi üreticileri, yapı malzemelerini tüm ürün özellikleriyle birlikte listeleyebiliyor, ürün görsellerini, üretim lokasyonlarını girebiliyor, şirket sertifikalarını ekleyebiliyor. Ürünlerin otomatik olarak Türkçe, İngilizce ve Fransızca listelendiği Greenoscope’ta şu an 15 kurumsal tedarikçinin ürünleri yer almakta.
Kullanıcıları arasında yatırımcı, yüklenici, tasarımcı firmalar ve çevreci bina danışmanlarının olduğu sitede, alıcılar da ürünleri favorilerine ekleyebiliyor, sipariş edebiliyor, ayrıca en önemlisi inşaat projeleri için ürün satın alma ihalesi açabiliyor. İhalelere gelen teklifleri de dilediği kriterlere göre karşılaştırabiliyorlar.
Greenoscope | Verimlibinalar.com’un farklı bir özelliği ise bina yetkililerinin, yer aldıkları projelerde kendilerini etiketleyebilmeleri. Bu, sosyal medyada yer aldığınız fotoğraflarda kendini etiketlemeye benziyor. B2B’de etiketleme özelliği bir avantaja dönüşüyor çünkü online bir referans teşkil ediyor.
Şirket yenilikçi hizmetlerle kısa vadede Türkiye’de, orta ve uzun vadede dünyada çevreci ve verimli binaları çok daha erişilebilir kılmayı amaçlıyor.
Detaylı bilgi için info@keiretsuforum.com.tr ile iletişime geçebilirsiniz.