Sinnova 2018: Sardunya İnovasyon Fuarı
11-12 Ekim 2018 tarihleri arasında Sardunya adasında gerçekleşen İnovasyon Fuarı’na İtalyan Ticaret Ataşeliğinin daveti üzerine Keiretsu Forum Türkiye’yi temsilen katıldım.
Sardunya adası Akdeniz’in Sicilya’dan sonra ikinci en büyük adası. İtalya’ya bağlı özerk bir bölge. Başkenti Cagliari. Nüfusu ise 1,6 milyon.
Sardunya adasına giden Türk heyetinde İtalyan Ticaret Ataşeliğini temsilen Luciano Romanello, Turkcell’i temsilen Volkan Keskin ve Huawei Türkiye’yi temsilen Sertaç Samioğlu da vardı.
Sardunya geniş kumsalları ve masmavi plajları ile turizm odaklı ekonomiye sahip. Bununla birlikte tarım da ekonomide önemli bir rol oynuyor. En önemli ihraç ürünleri ise peynir ve şarap.
Sardunya İnovasyon Fuarı’nda adanın ekonomik profili gereği teknoloji odaklı girişimlere rastlamayı beklemiyordum ama beklentimin aksine derin teknoloji içeren girişimlerle tanıştım. Bu yazıda bu girişimleri sizinle paylaşmak istiyorum.
Nurjana Technologies (http://www.nurjanatech.com) CEO’su Pietro Andronico kurumu genel olarak “sistem integratörü” olarak tanımlıyor. Nurjana 2012 yılında kurulmuş. 15 çalışanı var. 2017 yılına 1.2 milyonEuro geliri elde etmiş. En iddialı hizmetinin başında “Balistik Simülatörü” geliyor, Tayland ve Fransa’da Distribütörlükleri bulunuyor.
Uc-Net (http://www.ucnet.it) CTO’su David Silvio Sarritzu “Mekatronik Donanım” geliştirdiklerini bahsediyor. Bolonya ve Milano’da şubeleri var. IoT teknolojileri geliştiriyorlar. Müşterilerini sağlık sektörü, alışveriş merkezleri, lojistik tesisleri oluşturuyor.
Medmob SRL (http://www.medmob.it) kurucusu Cristiano Guarneri “Koruyucu hekimlik” alanında sağlık teknolojisi platformu oluşturduğunu belirtiyor. 2017 yılında 1,1 milyon Euro gelir elde etmiş. Sağlık Teknolojisi Kiosk’larıyla “I-Care” aylık 7000 check-up yapmakta. Müşterilerinin %95’i eczaneler. I-Care 20 farklı sağlık kontrolü yapabiliyor.
PixelsDesign (http://www.pixelsdesign.it) CTO’su Luca Tocco’un bahsettiği üzere VR/AR için tasarım yapıyorlar. Eğitim ve oyun sektörüne hitap ediyorlar. Müşterilerini ise kamu ve eğitim kuruluşları oluşturuyor.
Widom (http://www.widom.it) CEO’su Giorgio Galante, Widom’u dünyanın en küçük akıllı ev IoT donanımı olarak tanımlıyor. Prizleri ve ışıkları akıllı hale getiriyor. 50 euro’dan satılan cihazın Avrupa’da 3 ayrı distribütörü bulunuyor.