Akın Öngör  Selendi Şarapları  Kurucu & CEO
Akın Öngör
Selendi Şarapları
Kurucu & CEO

European Angel Capital EXPO’nun konuşmacı konuklarından, Garanti Bankası’nın eski CEO’su, Akın Öngör, Capital Genç Dergisi’ndeki köşesinde gençlerin kariyer planları ile ilgili sorularını yanıtlayıp onlarla fikirlerini ve deneyimlerini paylaşırken, girişimci adayları için de yol gösterici önerilerde bulunuyor. Öngör’in melek yatırımcılarla buluşmak isteyen girişimler için önerdiği adres Keiretsu Forum İstanbul. 

İş görüşmelerine gittiğimde çok güzel geçtiğini hissediyorum, insan kaynakları uzmanlarıyla bazen ciddileşiyoruz, bazen şakalaşıyoruz, beni sevdiler sanıyorum ancak bir türlü olumlu sonuç alamıyorum, ilk iş görüşmesinde insan kaynakları direktörlerinin ve yöneticilerinin tahammül edemediği, aday tipi nedir?

Aslı Mutlu/ İstanbul

İnsan kaynakları yöneticileri yapılan iş görüşmelerinde aday kişinin duygusal zeka seviyesini anlamaya çalışır. Ayrıca adayın şirketle ilgili ilerisi için neler düşündüğünü, iş yerindeki ortama uyumlu olarak etkili çalışabilir mi diye bakarlar, insan kaynakları yöneticilerinin soruları ve şakalaşmaları bazı tuzakları gündeme getirebilir. Mutlaka ciddi ve hedeflerini doğru ortaya koyabilen, kişilik ve sosyal niteliklerini düzgün aktarabilen kişileri tercih ederler. Duygusal zekasının gelişine seviyesini anlamaya çalışırlar. Bence bu söylediklerimi dikkate alarak insan kaynakları yöneticileriyle görüşmelisiniz.

Ekim-kasım ayları yüksek lisans için iyi okullara başvuru zamanı. Ben de bu dönemde yeni medya alanında yüksek lisans yapmak için üniversite seçimi yapacağım. Türkiye’de mi yoksa ABD’de mi yüksek lisans yapma konusunda kararsızım. Siz ne önerirsiniz?

Nezaket Yöney/ İstanbul

Yeni medya konusunda yüksek lisans çalışmanızı Amerika’da yapmanızı öneririm. Bu ülkedeki üniversiteler dünyada bu alandaki en ileri olanlar. Araştırma ve geliştirme alanında en iyi olan üniversiteyi seçmelisiniz diye düşünüyorum. ABD’de yeni medya alanındaki iyi üniversiteler konusunda ise araştırma yapmadan okul ismi vermem çok yerinde olmaz.

Ben perakende sektöründeki şanslı yöneticilerden, biriyim. Üniversitede okurken girdiğim şirkette yaşıtlarım üniversitede okurken ben satış müdürlüğü gibi çok önemli bir göreve geldim. Ancak gelecek için kaygılıyım. Önümde aynı şirkette gidecek çok fazla pozisyon olmadığını görüyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Kubilay Doğan/ Eskişehir

Perakende alanında yükselip değerli bir birikim yaptığınıza göre ve ülkemizde perakende sektörünün büyük bir hızla büyüdüğünü dikkate alarak bu alanda başka bir iş yerinde, sizi tatmin edecek pozisyonda işe girerek daha da yükselmeyi planlayabilirsiniz. Sadece kendi iş yerinize bağımlı kalmanız söz konusu olmamalı…

Yurtdışı gayrimenkul geliştirme alanında lisans eğitimi aldım. Kısa bir süre profesyonel çalıştıktan sonra kendi işimi kurmak istediğimi anlayıp girişimciliğe yöneldim. İnternet üzerinden gayrimenkul uzmanlarını, satıcılarını buluşturan bir siteyi hayata geçirdim. Ancak bir türlü melek yatırımcılarla buluşamıyorum, onların ilgisini çekemiyorum. Bu konuda ne önersiniz’?

Burak Yamantürk Arslan /Ankara

Melek yatırımcılarla ilgili çok etkili çalışan Keiretsu Forum adında bir network organizasyonu var. Buraya başvurun, onların etkinliklerine katılarak orada sunum yapan diğer girişimcilerin hazırlıklarını ve sunumlarını izleyerek kendinizinkini geliştirin. Bu forum kanalıyla girişiminizi melek yatırımcılara tanıtın derim. 

İyi bir devlet üniversitesinde ekonomi bölümünde okuyorum. Bu yıl mezun olacağım. Kariyerime ilk etapta akademisyen olarak mı yoksa özel sektörde mi devam etmeliyim? Bu konuda karar veremiyorum.

Zeynep Pırıl Taşdelen / İstanbul

Bu sorunun cevabını sizden başka kimse iyi veremez. Sizi tanımıyorum, hedeflerinizi, kişiliğinizi, yeteneklerinizi, becerilerinizi bilmiyorum. Benim bir şey söylemem olanaksınız. Ancak siz kendinizi tartın. Akademik hayat büyük risklerden uzak ve daha güvenceli bir ortam sağlar. Ancak maddi getirişi daha azdır. Özel sektörde, reel sektörde çalışmak daha yorucu ve riskli olur. Ama getirisi daha yüksektir.

Yurtdışında online yüksek lisans yapma imkanı olduğunu duydum. Yurtdışına gitmeye gerek kalmadan buradan yüksek lisans yapabilirim. Online yüksek lisans yapmam ileride bir sorun oluştur mu?

Sibel Tunç/ İzmir

Yüksek lisansı hakkıyla yapıp kendinizi gerçekten geliştirecekseniz bir sorun olmaz. Ama bu konuda bilgili ve online yüksek lisansın içeriğini bilen işyerlerinin sayısının az olacağını akıldan çıkarmamak gerekiyor. Önemli olan kendinizi hakkıyla geliştirmenizdir.

Katılım bankacılığı tarafından iş teklifi aldım. Bu tarafta özellikle de İslami finans konusunda uzmanlaşmayı önerir misiniz? Bankacılıkta katılım tarafına geçince diğer bankalara transfer olmakta bir sorun yaşar mıyım?

Sinan Tunç Şengil / İstanbul

Katılım bankacılığı da finans sektöründe olduğuna göre bir sorun olmayacağını düşünüyorum. Bankacılıktan katılım bankalarına ve katılım bankalarından bankalara geçen yöneticileri biliyorum. Önemli olan işinizi sizden beklenenden çok daha iyi yaparak beğeni kazanmanız, yükselmeniz ve istenen bir kişi olmayı başarmanızdır.