Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Aslı Işınak Gözören, Keiretsu Forum’un işleyişi ve projelere dair ilginç değerlendirmelerde bulundu. Turkish Time dergisinde yayımlanan bu söyleşinin önemli başlıklarını derledik.
Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Aslı Işınak Gözören, Turkish Time dergisiyle gerçekleştirdiği söyleşide Keiretsu Forum’a dair sıkça karşılaşılan soruları yanıtladı. Keiretsu Forum’un nasıl bir sisteme sahip olduğunu anlatan Işınak Gözören bir girişimcisinin Keiretsu aracılığıyla yatırım alabilmesi için izlemesi gereken yolu okurlarla paylaştı. Tüm ofislerin aynı sistemle çalıştığına vurgu yapan Işınak Gözören Keiretsu Forum’un yalnızca yatırım imkanı sunmakla kalmadığını aynı zamanda mentörlük ve organik büyüme sağladığını da hatırlattı. Söyleşide ABD’deki yatırım trendlerinden projelerin eksiklerine kadar pek çok konuya değinen Işınak Gözören son yıllarda yeşil enerji ve sağlık projelerinin çok rağbet gördüğünü belirtti. Faruk Eczacıbaşı, Ümit Boyner, Begüm Doğan Faralyalı gibi isimlerin Keiretsu Forum’un network’ünde yer aldığını belirten Işınak Gözören, son iki yılda 300’ün üzerinde proje değerlendirildiğini açıkladı. Başvuru süreçlerinde girişimcilerin temel eksiklikleri bulunduğunu söyleyen Işınak Gözören doğru takımı oluşturamamaktan veya hedefe odaklanamamaktan ötürü sıkıntı yaşandığının altını çiziyor. Söyleşiden derlediğimiz başlıklar ve Işınak Gözören’in değerlendirmeleri şöyle:
Sistem ve işleyiş
“Bizim tüm ofislerimiz dünyanın her yerinde aynı sistemle çalışıyor. Bir yanda yatırımcılar Keiretsu’ya üye oluyor, diğer yanda da girişimciler online olarak bize başvuruyor ve dört aşamalı bir değerlendirme sürecinden geçip yatırım alıyor. Biz her ay yatırımcılarla girişimcileri buluşturan bir toplantı düzeliyoruz. Bu süreçte Türkiye’deki yatırımcı üyelerimizle yurt dışındaki eleme sürecinden geçmiş ek yatırım arayan girişimcileri ya da tam tersi Türkiye’deki girişimcileri dünyanın çeşitli yerlerinden yatırımcılarla buluşturabiliyoruz.”
Girişimcilerin izlemesi gereken yol
“Her ay düzenlediğimiz yatırımcılar ve girişimcileri bir araya getiren o toplantı öncesinde dört haftalık bir süreç isliyor. İlk etapta girişimciler online başvuru yapıyor. İkinci hafta yatırımcı üyelerimizden oluşan ön eleme komitemiz başvuruları değerlendiriyor ve bazılarını eliyor. Ön elemeyi geçen şirketler girişim tarama toplantımıza katılıp 10-15 kişilik bir melek yatırımcı ekibine 15 dakikalık sunumlar yapıyor. Keiretsu Forum’un global bir puanlama metodolojisi var, ona göre girişimciler puanlanıyor ve tekrar bir eleme süreci başlıyor. Son dört girişimci forum toplantımıza katılıyor ve onlara sunum yapıyor. Akabinde yatırımcıların mindshare dediğimiz bir bilgi paylaşımı süreci var ve yatırım kararı da o aşamada alınıyor.”
e-Ticaret parlıyor
“Türkiye’de girişimcileri daha çok e-ticaret alanı domine ediyor. Yeşil enerji ve sağlık ise yatırımcılarımızın ilgi duydukları alanlar. Çünkü Türkiye’de inşaat sektöründen yatırımcılar, özellikle kendi alanlarında kullanmak ve yatırım yapmak istedikleri ‘clean energy’ konusuyla yakından ilgileniyor. Sağlık sektörü de yine riskin çok yüksek olduğu ancak getirinin de yüksek olduğu alanlardan biri. Bugüne kadar Keiretsu aracığıyla Türkiye’de yapılmış 4 milyon dolar yatırımın içindeki 1.3 milyon dolarlık pay sağlık alanına gitti. Dokuz firmaya 4 milyon doların üstünde yatırım yapıldı. Bu sektörlerin arasında sağlık, internet, hızlı tüketim, mobil aplikasyon projeleri yer alıyordu. Bunların dört tanesi yabancı şirketlerdi. Ofislerimiz arasında güçlü bir işbirliği var. İlk yatırımını kendi ülkesinde almış ve ek yatırım isteyen projelere Türkiye’den yatırım yapan melek yatırımcılar oldu.”
Yeşil enerji trend oldu
“Yeşil enerji diyebileceğimiz ‘clean tech’ projeleri, sağlık, farklı mobil aplikasyonlar geçen yıla göre artış gösteriyor. Oyun azaldı, gecen yıla göre, internet ve e-ticaret hep var ve aynı seviyede, o oran değişmiyor. Ama sunu belirtmeliyim internetin bir klon projesi olabilir. Mesela Gittigidiyor’un benzeri olabilir o proje ama bir fark yaratırsan. İkinci Gittigidiyor, beşinci Yemek Sepeti için yatırım alamazsınız. Onlara dikkat ediyoruz. Yönetim Kurulu Üyelerimizden biri Aydonat Atasever, kendisi Gittigidiyor’un kurucularından. Küçük bir girişimi büyüttü ve Ebay’e 200 milyon doların üzerinde bir fiyata sattı. Türkiye’de ilk olması çok büyük bir avantajdı. Dediğim gibi klon projeler olabilir ama bir fark yaratmalı, katma değer sağlamalı, bir inovasyon içermeli ya da burada ilk olmalı.”
ABD’deki eğilimler
“ABD’de sağlık sisteminden kaynaklanan nedenlerle sağlık çok yatırım alıyor ve akabinde enerji. Orada sağlık sisteminden kaynaklanan bir durum var. Digital health projeleri, sağlık alanında teknoloji projelerine yatırım yapmak çok riskli ama tutarsa çok büyük bir geri dönüş sağlıyor. Dünyada eğilim de yazılım, cleantech ve sağlık yine ayni şekilde. Bu arada clean tech’e olan rağbet nedeniyle biz de Keiretsu Forum bünyesinde clean tech projeler için komiteler oluşturduk, çünkü onlara çok erken aşamada yatırım yapılması gerekiyor.”
Dikkat edilmesi gerekenler
- Başvurmadan önce şirketin kurulması önemli ve iyi bir takım oluşturmanız gerekiyor.
- Bir ürünse örneğin prototipin olması gerekiyor. Çünkü melek yatırımcılar genelde Ar-Ge’ye yatırım yapmak istemiyor. Ar-Ge kısmını girişimcilerin kendi sermayesiyle gerçekleştirmesi gerekiyor.
- Prototip hazırken bize gelip yatırım arayışlarını tamamlayabiliyorlar.