Promod HaqueSilikon Vadisi’nin en önemli yatırımcısı Promod Haque, Keiretsu Forum 2. European Angel Capital EXPO için Türkiye’ye geldi. Dünyanın en önemli beş risk sermayedarından biri olan multimilyoner Promod Haque’un portföyünde, içinde 20’den fazlası halka arz edilen, 35 tanesi başka firmalara satılan 60 şirket bulunuyor. Haque, 2004 yılında Forbes’un Midas Listesi’nde 1 numaralı risk yatırımcısı seçilmişti. Expo’ya katılımı Türkiye’de ilgiyle izlenen Haque başarısının sırrını şöyle özetliyor: “Yatırım yaptığınız şirketi eşiniz olarak görmelisiniz. Çünkü en az 7-8 yıl yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmeyecek. Yatırım yaptığınız alanı çok iyi bilmeniz çok önemli aynı zamanda o alanın içinde çalışabilmek, bir şirketi nasıl yöneteceğini bilmek gerekiyor. Ben daha önceki deneyimlerimle şirketlerin nasıl işletilmesi gerektiğini gayet iyi biliyorum. Ve birçok sektöre ilişkin derin bilgi sahibiyim.”

Haque ürün geliştirme piyasanın nasıl bir ürün istediği konusundaki bilgilerine güveniyor. Pazarlama aşamasında ise geniş networkünden yararlanıyor. Ünlü yatırımcı girişimcilerle ilişkisini ise şöyle aktarıyor: “Girişimcinin uzmanlığına dikkat ederim. Onunla çalışacak olan yöneticimin de bu konuda uzman olması gerekir. Kime ne satacağını bilen insanları bir araya getirmelisiniz. Girişimcinin nasıl bir geçmişi olduğu önemli. Yediğiniz içtiğiniz ayrı gitmeyecek, gece gündüz beraber olacaksınız ki bu bir evlilik ilişkisidir. Girişimciyle el ele çalışmak da çok önemli, yumuşak karşılıklı güvene dayanan bir ilişki kurmalısınız.”

Promod Haque’ın Türkiye’ye gelişi medyada da yankı buldu. Hürriyet gazetesi, Norwest Venture Partners’ın Kıdemli Yönetici Ortağı Haque’ın, Forbes Dergisi tarafından 2014 yılında dünyanın en başarılı beş yatırımcısından biri seçilmesine dikkatleri çekti. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Melek yatırımcılık ve risk sermayesinde 20’yi aşkın senelik tecrübe sahibi Promod Haque bugüne kadar 60’dan fazla girişime yatırım yapmış ve bu portföyünden 34 milyar dolardan daha fazla bir çıkış değeri sağlamıştır. 20’den fazla girişimi halka açılarak borsaya kabul edilmiş olup 30’u aşkın yatırımı da başka firmalar tarafından satın alınmıştır.

2014 yılında Promod, Forbes Dergisinin her sene acıkladığı ve o senenin en başarılı yatırımcılarını seçtiği “Onur Listesi” ne onuncu defa girmeyi başarmıştır. 2004 yılında ise, Promod bu listenin birincisi seçilmişti. Kendisini dünyanın en başarılı melek yatırımcılardan biri yapan başarı sırlarını Keiretsu Forum 2. European Angel Capital EXPO’da anlatan Haque, bir şirkete yatırım yapıldığında istenilen sonuçların elde edilmesi için yatırımın evlilik gibi düşünülerek, en az 7-8 yıl şirketle evli kalınması gerektiğini belirtti.

Promod Haque Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminde dışarıdan görülen zorlukların internet üzerindeki kısıtlamaların, dış etkenlerden çabuk etkilenmeyen bir yatırım ve yatırımdan çıkış atmosferi eksikliğinin ve global marketleri hedefleyen ürün eksikliğinin olduğunu paylaştı. Türkiye’nin inovasyonda gelişmesi için girişimcilere yönelik desteklerin, yatırımcılara vergi avantajı sağlayan Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği’nin, inkübasyon merkezleri ve melek yatırımcı ağlarının büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Keiretsu Forum 2. European Angel Capital EXPO için Türkiye’ye gelen Promod Haque, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röpörtajda yatırım yaparken dikkat ettiği aşamaları anlattı. Uzun yıllar farklı sektörlerde edindiği yöneticilik deneyimi sonrasında, bir yatırım yaparken öncelikle yatırım yapılan sektörü çok iyi bilmek gerektiğini düşünüyor. Sonrasında ise şirketin ürün geliştirilmesi ve satış ve pazarlama kanallarının güçlü organize edilmesi, bu konuda da yatırımcının girişimciye desteğinin önemini vurguluyor. Üçüncü olarak girişimcinin sektöre çok iyi hakim olması, sektörde nasıl bir çözüm getirdiği ve kime ne sattığını biliyor olması gerektiğinin yatırımcı için en önemli noktalardan biri olduğunu belirtiyor. Girişimcinin geçmiş tecrübesinin ve yatırım öncesinde kendi başına geldiği noktanın girişimin nasıl devam edeceği ve girişimciye güvenilirliği açısından yatırımcıyı yönlendireceğini anlatan Haque, son olarak yatırımın aslında bir evlilik gibi düşünülmesi gerektiği ve yatırımcı ve girişimcinin beraber çalışarak en az 7-8 sene şirkette kalınması gerektiğinin altını çiziyor.

Yatırım yaparken sektör ayrımı yapmayan Haque; yatırımlarını çoğunlukla bilişim teknolojileri, sağlık, siber güvenlik ve finansal hizmetlerde yapıyor.

Yatırımlarından çıkışında çıkış yöntemleri konusunda girişimciyle beraber karar verdiğini belirten Haque, çıkış esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birinin de piyasa hareketleri olduğunu ve piyasalarda para verken çıkış yapılması gerektiğini belirtiyor.”

Norwest Venture Partners Kıdemli Yönetici Ortağı Promod Haque’ın Hürriyet Gazetesi’nden Şebnem Turhan’a verdiği ropörtaja bu linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.artofmobility.com/keiretsu/promod-haque-hurriyet-gazetesi-roportaji.html