Üyelerine global yatırım fırsatlarını sunan Keiretsu Forum Türkiye, Şubat ayı Forum toplantısında ABD’li girişimci şirketleri Neural Analytics ve YouSolar’ı İstanbul’daki yatırımcıları ile bir araya getirdi.

Leo_Patrossian Leo Petrossian
CEO
Neural Analytics, Los Angeles
Ya bir gün Alzheimer’i yok ederse…

Leo Petrossian, Neural Analytics’in CEO’su. Los Angeles’ta faaliyet gösteren firmasına destek bulmak amacıyla İstanbul’a gelen Petrossian Avrupa ve Asya’da planladığı büyüme hedeflerine ulaşmak için her fırsatı değerlendirme taraftarı. Keiretsu Forum Türkiye’de benzersiz bir deneyim yaşadığını belirten Petrossian, geliştirdiği algoritma sayesinde beyin travmalarının hızlı ve doğru şekilde tespit edilmesini sağlıyor.

Neural Analytics’in ardındaki teknoloji nedir?

Neural Analytics’te geliştirdiğim temel teknoloji, bilgi yüklü biyolojik sinyallerden otomatik olarak öğrenen bir algoritma. Çağdaş veri bilimi yöntemlerini kullanarak hastalardan nörovasküler gerilim testi sonuçları topladık. Geliştirdiğimiz algoritma sayesinde beyin travmalarının hızlı ve doğru şekilde teşhis edilmesini sağlıyoruz.

Ürün hangi aşamada?

Şu anda eksiksiz çalışan bir prototip geliştirmiş durumdayız ve seri üretime doğru ilerliyoruz. Aynı zamanda üretim izinleri için başvuruların hazırlıklarını yapıyoruz.

Ürününüzü piyasa sunduktan sonraki aşamalar neler olacak?

Beyin travmalarının teşhis edilmesini kolaylaştıran ürünümüzü piyasa sunduktan sonra nöroloji alanında çeşitli çözümler geliştireceğiz. Geliştirdiğimiz platform demans, Alzheimer gibi nörolojik rahatsızlıklarda kullanılabilecek birçok ürün ve uygulamayı geliştirmemize imkân sağlıyor. Platformu tasarlarken bunun da farkındaydık. Bu gibi dikeylerin yanı sıra biriktirdiğim verileri de lisanslayarak tıbbi çalışmalar yapan firmaların yeni çözümler geliştirirken bunları kullanmalarını sağlayacağız.

Medikal teknolojilerdeki yenilikçi yaklaşımlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Büyük veri gruplarını analiz edebilen araç ve teknikleri geliştiren bizimki gibi firmalar sağlık alanında bozucu bir etki yaratıyor ve hastalar için daha iyi çözümler sunduğuna inanıyoruz. Veri bilimi ve otomatik öğrenmenin onlarca yıldır toplanan hasta verilerine uygulanmasıyla hasta bakımı daha iyiye giderken bu alan yatırımcılar için de önemli bir değer yaratmaya başlıyor.

Finansman arayışında nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Gerçekten küresel bir ekonomiyle birçok olası finansman kaynağına ulaşabiliyorsunuz, ancak her finansal kaynağın eşit olduğunu söylemek mümkün değil. Biz girişimimiz için erken dönem büyüme aşamasındaki firmaları anlayan akıllı melek yatırımcıların ilgisini istiyoruz.

Neural Analytics’deki deneyiminizden yola çıkarak girişimcilere ne önerirsiniz?

Yıllar içerisinde öğrendiğim en değerli şey ego sahibi olmamak, eleştirileri ve geri bildirimleri savunmaya geçmeden dinlemek. Girişimciler olarak sürekli çevremiz tarafından eleştiriliriz, kendi kendimizi de çok fazla eleştirdiğimiz olur. Bu eleştirilerden sıkıp, ukalalığa kapıldığımız zamanlarda söylenenleri dikkate almamaya başlarız. Eleştiriler nasıl yöneltilirse yöneltilsin çoğunlukla haklı oldukları bir yan vardır ve bunu bulup eleştiri kaynağını düzeltmek bizim sorumluluğumuzdur. Zorlukları ne kadar hızlı fark edersek onların üstesinden o kadar hızlı geliriz.

Keiretsu Forum İstanbul’daki deneyiminiz nasıldı? Neden burada sunum yapmak istediniz?

Burada şahane bir deneyim yaşadım. Aslı Gözören ve ekibi son derece profesyoneldi ve ihtiyaçlarımızı dikkate aldılar. İyi bir grup ile kötü bir grup arasındaki temel fark sizi başarıya götürecek araçları sunmasıdır, size başarıyı garantilemesi değil. Girişimimizi iyi bir şekilde anlatma fırsatı sunulduğunda her zaman yeterli desteği alabileceğimizi düşündüm. Los Angeles’tan İstanbul’a gelme sebebim buradaki Keiretsu Forum üyelerinin sektörde büyük yenilik yapmak isteyen firmaları anladığına ve desteklediğine dair bir şöhretin inşa olması. Ayrıca yatırımcı ağımızı Avrupa ve Asya’ya doğru genişleterek gelecekte bu bölgelere yapacağımız yayılma için de destek görmeyi bekliyorum.

Arnold LeitnerArnold Leitner
CEO
YouSolar, San Francisco
Teknolojiye Değil Çözüme Odaklanmalı!

Arnold Leitner, YouSolar’ın CEO’su. San Francisco’da faaliyet gösteren firma kesintisiz güneş enerjisi sistemleri geliştiriyor. Leitner, yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine çalışan girişimcilere teknoloji üzerine çalışmak yerine çözüm üzerine çalışmalarını öneriyor. Keiretsu Forum İstanbul’da sunum yapan Leitner daha önce dört farklı lokasyonda katıldığı sunumlar sayesinde Keiretsu Forum’u yakından tanıma şansına sahip olmuş.

Ürününüzün nasıl çalıştığından ve yenilikçi yanlarından bahsedebilir misiniz?

Dünyada çatılara kurulan güneş enerjisi sistemlerinin milyonlarcasının dağıtıcılardan gelen enerji kesildiğinde çalışmadığını duymak sizi şaşırtabilir. Her ne kadar çatı güneş sistemleri Almanya gibi ülkeler için uygun olsa da enerji dağıtımının sürekli aynı kalitede olmadığı gelişmekte olan ülkelerdeki kullanıcılar için yetersiz. YouSolar yüzlerce milyon dolarlık bu önemli pazar için çözüm üreten ilk firmalardan biri. YouSolar’la ışıklar her zaman açık! Panelde, doğrudan akım dönüştürücüsü ürünümüzün ardındaki farklılaştırıcı teknolojiyi kullandım. DC-DC dönüştürücümüz sayesinde eşi görülmemiş basitlikte kurulum ve enerji sistemi verimliliği sağlıyoruz. PowerPack ile güneş ve batarya enerjisini kullanıcı tarafından ayarlanmadan kesintisiz bir şekilde sunabiliyoruz. Ayrıca YouSolar güneş panelleri hırsızlığa karşı korumalı ve sistem 7/24 uzaktan izlenerek destekleniyor. İhtiyacı olan kullanıcılar için YouSolar finansman da sağlayabiliyor.

Ürününüz nasıl bir değer sunuyor?

Temel olarak kullanıcılarımız için üç sorunu çözüyoruz. İlk olarak, herhangi bir kesintiden kurtuluyoruz. Elektrik şebekesinden güç almamıza rağmen voltaj dengesini sağlayarak müşterilerimizin dengesizlikten etkilenmemesini sağlıyoruz. Müşterilerimizin önemli ölçüde tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Biz teknolojimizle bilinen bir şirket olmak yerine, güvenilir ve temiz enerji sunan bir firma olarak tanınmak istiyoruz. Müşterilerimizin de istediğinin tam olarak bu olduğunu düşünüyoruz. Kendimizi “özel enerji hizmeti” veren bir firma olarak görüyoruz.

Sizce akıllı enerji piyasası ne durumda?

Güneş fotovoltaik panel teknolojilerinin geleneksel pazarları olan Batı Avrupa’nın; ABD ve Japonya’nın ötesine gitmesi için daha akıllı ve esnek çözümler sunması gerekiyor. Sistemlerin kurulumunu kolaylaştırmak için geliştirilen mikro-dönüştürücüler ABD’deki yeni kurulumların yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu çok önemli bir adım, ancak ana akıma ihtiyaç duymayan sistemlerin batarya ve akıllı enerji yönetim sistemi ihtiyacı sürüyor. Bu sırada kullanılan bataryaların da uzun ömürlü olması için dikkatle kontrol edilmesi gerekiyor. Tüm bu akıllı teknolojiler internete bağlanarak “Şeylerin İnterneti”ni oluşturuyor.

Kullanıcılar açısından nasıl bir finansman modeli geliştirdiniz?

Güneş enerjisi sistemi aldığınızda bir otomobil ve on yıllık yakıtını almış gibi olursunuz. Güneş panelleri sayesinde enerjinizi üretmeye başlarsınız. Kilometre başına yakıt litresi yerine saat başına kilowatt üretimini hesaplarsınız. Güneş enerjisinin başarısı finansmanındadır: güneş enerjisi satış sözleşmeleri ve solar kiralama gibi seçenekler var. Solar sistem kiralamada kullanıcı masrafların yüzde 20’sini karşılar ve sistem kullanıcı ödeme yaptıkça çalışır. Afrika’da bu şekilde yüzbinlerce güneş enerjisi sistemi kiralandı ve ödemeler yüzde 99’dan fazla. “Şeylerin İnterneti” ile finans buluşunca yeni finansman modeli de kurulabiliyor.

Yenilenebilir enerji teknolojileri üzerine çalışan girişimcilere önerileriniz neler olur?

Teknoloji üzerine çalışmak yerine çözüm üzerine çalışmalarını öneririm. Burada iki mantık var. Esasen solar hücre ve lityum-iyon teknolojisinin nereye doğru gideceğini kestirmek zor. Ayrıca pragmatik olarak da yatırımcılar enerji teknolojilerinde yüksek hedefleri olan girişimlere yatırım yaparken büyük kayıplar verdi. Yatırımcı tarafında yeni bir “bilim projesi” için ilginin olmadığı açık. Aslında temiz enerji teknolojisi balonu, bize henüz kullanmadığımız çok fazla yeni teknoloji sundu.

Keiretsu Forum İstanbul’daki deneyiminiz nasıldı? Neden burada sunum yapmak istediniz?

Keiretsu Forum İstanbul’a gelmeden önce dört farklı Keiretsu Forum şubesinde daha sunum yaptık. Keiretsu Bay Area Expo’da geçtiğimiz sonbaharda Keiretsu Forum Türkiye Başkanı Aydın Koç ile tanıştık ve onlar bizi İstanbul’daki Forum toplantısına katılmaya teşvik etti. İstanbul kolaylıkla reddedebileceğiniz bir davet değildi tabii. Haliyle buraya gelirken neyle karşılaşacağımıza dair bir fikrimiz vardı. İstanbul’daki deneyim oldukça özeldi. Aslı Gözören ve ekibi bizi yoğun katılımın olduğu hareketli bir forum toplantısına hazırladı.