suzuki-genel-müdürü-Ümit-karaarslan.
Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcılık Ağı Yönetim Kurulu üyelerinden Suzuki Türkiye Genel Müdürü ve aynı zamanda Fortune Türkiye dergisi tarafından 2012 yılının en başarılı iş adamı seçilen Ümit Karaarslan ile Melek Yatırımcılık ve Türkiye’deki Girişimcilik ekosistemi üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

 

Keiretsu Forum Türkiye: Merhabalar Ümit Bey, Biraz kendinizden bahseder misiniz?

 

Ü. Karaarslan: Çeşitli sektörlerde otuz yıldan uzun bir sürede edindiğim tecrübeyle çok uluslu, farklı kültürleri bünyesinde barındıran birçok şirket yönettim. Satış yönetimi, pazarlama, satış sonrası işlem, kanal yönetimi ve yeni iş geliştirme alanlarında uzmanlığımı farklı alanlarda edindiğim tecrübe ve gözlem yeteneğime borçluyum. Yönetim alanındaki değişimlerin ve kurumsal kimlik çalışmalarının sıkı bir takipçisi olmamın yanında aynı zamanda lisanslı bir Melek Yatırımcıyım.

 

K.F.T: Melek Yatırımcılık ile nasıl tanıştınız?  Melek Yatırımcılığı nasıl tanımlıyorsunuz? Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcı Ağı hakkındaki düşünceleriniz?

 

Ü. Karaarslan: Belirli sürelerde yüksek cirolu şirketlerde üst düzey yöneticilik yapan kişilere Hazinenin Bireysel Yatırımcı Sertifikası verdiğini Şirket Ortağım kurucusu Mehmet Buldurgan dostumun yönlendirmesiyle Melek Yatırımcı sertifikasını aldım.

 

Melek Yatırımcılığı girişimcilik ve yatırımcılık arasında önemli bir network olarak görüyorum.

 

Bu güne kadar olan melek Yatırımcı Ağları toplantılarda gördüğüm kadarıyla girişimcilerin iş planı ve süreçleri olarak desteklenmeye yönlendirilmeye saha tecrübeleri arttırma ve iş alanı yaratma konularında mentörlük gereksinimleri bulunuyor. Melek Yatırımcı tanımı da bu konuları içermektedir.

 

Keiretsu Melek Yatırımcı Ağı global bir ağ olup bu tecrübe ve know-how’a sahip olması açısından önemli buluyorum. Yönetim Kurulumuzda Başkanımız gibi gerçek girişimciler ile değişik sektörlerden tecrübeli üyeleri olması da üstün yönlerimiz olarak görülmektedir.

 

Ayrıca değerli üyelerimiz en önemli üstünlüğümüzdür. Değişik sektörlerden oluşan üye yapımızın Forum katkıları da yönlendirici olmaktadır. Bu nedenle Keiretsu toplantılarına katılmak başlı başına yapıcı, katkı sağlayıcı yurt içi ve yurt dışı yatırım fırsatlarına açıklık anlamında avantajlar sunmaktadır.

 

K.F.T: Türkiye’deki Girişimcilik ekosistemi hakkında neler düşünüyorsunuz?

 

Ü. Karaarslan: Gelişimi fevkalade verimli buluyorum. Ağlar arttıkça ve büyük ağlar arasında da işbirlikleri arttıkça verim daha da artacaktır.

 

K.F.T: Girişimciliğin gelişmesi konusunda devlet destek ve teşvikleri yeterli mi? Daha neler yapılabilir?

 

Ü. Karaarslan: Melek yatırımcılık ve girişimciliği uzun yıllardan beri destekleyen ülkeler dışında yeni geliştiği için  Türkiye’deki Hazine desteklerini yeterli buluyorum.Yapılması gereken fonlar konusunda daha hızlı olunmasıdır.

 

K.F.T: Bir Melek Yatırımcının girişimciden beklentileri nelerdir? Melek Yatırımcı girişimlerde nelere dikkat eder?

 

Ü. Karaarslan: Kurucular, ekip uyumu, sahaya inilip tecrübeler doğrultusunda geliştirme, satış becerileri, vizyon ve ayakları yere basan şirket değerlendirilmesi bence en önemli değerlendirme kriterleridir.

 

K.F.T: Önümüzdeki 5 yıl içerisinde hangi alanlarda girişimlerin artacağını düşünüyorsunuz? Sizin özellikle ilgi duyup takip ettiğiniz alanlar neler?

 

Ü. Karaarslan: Ben Fonların kurulmasının birincil özellik olduğunu düşünüyorum. Üniversite ve kuluçka merkezleri ile olan ilişkilerin arttırılması ve Keiretsu Forum global ağının destekleri ile yurt dışındaki trendler takip edilerek buradaki kuluçka merkezleri ile paylaşılması aynı zamanda girişimcilerimizin de o doğrultuda yönlendirmesi önemli alanları belirleyecektir. Ülkemizde son dönemde yaşanan elim olaylar kaliteli ve teknik eğitime, yazılıma ve finansal kolaylıklar sunan projelere olan gereksinimleri tekrar göstermiştir. Giderek yaşlanan nüfus yapımız doğrultusunda yenilikçilik sunan projelerde ilgi alanım içindedir.