aydonat-atasever-3-minMerhabalar, biraz kendinizden bahseder misiniz?

 

Ben 1994 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oldum ve 2000’li yılların başına kadar mimarlık mesleğimi yaptım. Ardından, teknoloji firmalarına olan özel ilgimizden dolayı, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden iki yakın dostum Burak Divanlıoğlu ve Serkan Borançılı, ayrıca  ODTÜ Makine Mühendisliğinden mezun Tolga Kabataş  arkadaşımlarımla beraber, Ebay modelini Türkiye’ye uygulamak üzere bir proje geliştirdik ve böylece ortaya çok enteresan ve başarılı bir hikaye çıktı. Gittigidiyor.com 10 yıllık bir süreçte başarıya giden bir iş oldu. 2007 senesinde Ebay Türkiye pazarına Gittigidiyor.com’un ufak bir hissesini alarak giriş yaptı. 2011 senesinde ise firmamızı tamamen Ebay’e sattık. Gittigidiyor, Türkiye’den teknoloji alanında ciddi anlamda bir başarı hikayesinin çıkmasını sağlayan ilk projelerden bir tanesidir.

 

 

 GittiGidiyor.com ekibine giriş hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz? Nasıl bir karar süreciydi? 

 

Çok yakın arkadaşlarımın fikriydi GittiGidiyor, sürekliliği olan ve ölçeklenebilen bir iş modeline karar verip, internet projesi olarak hayata geçirmek istiyorlardı. Benim takıma katılmam her ne kadar ilk günden beri yanlarında olsam da, bir sene sonra oldu. Projeyi ilk günden beri takip ettiğim için bu işin önemli bir parçası olmak üzere teklif benden geldi. Mimarlık sektöründen kazandığım kapitali hem arkadaşlarıma destek olmak için, hem de farklı bir sektörde değerlendirmek üzere ilk yatırım kararımı vermemi sağladı. Belki de melek yatırımcılığın daha anlamını bilmeden ilk melek yatırımımı yapmış oldum .

 

E-bay’e yapılan exit sonrası, melek yatırımcı olarak devam eden yatırımlarınızı öğrenebilir miyiz?

 

Tarım sektöründe badem yetiştiriciliği yapıyorum. Bunun yanında Keiretsu Forum sayesinde USA’da değişik ilaç sektörlerine yatırım yapma şansım oldum. Ayrıca San Diego’da çok başarılı bir Türk girişimci grubunun ilaç konusunda yaptığı çalışmalara da önemli bir yatırım gerçekleştirdim. İnternet sektöründe hem IOT hem de Sanayi 4.0 ı destekleyen projelerde yatırımlarım var.

 

Başarılı bir girişimci ve bir Melek Yatırımcı olarak yatırım arayışındaki girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Öncelikle girişimcinin inandığı modelin çalışıp çalışmadığını değişik metotlar ile test etmesi gerekiyor. Bunun için para harcamasına gerek yok, bazen dünyadaki benzer başarılı modeller bile bunun için yeterli olabilir. Eğer bir ürün ortaya çıkacak ise kesinlikle örnek imalatının tamamlanması, ve yaratacağı işin hangi probleme çözüm getireceğini ve bunun finansal projeksiyonunu yatırımcıya kısa, öz ve açıklayıcı şekilde sunabiliyor olması gerekiyor. Sadece fikrini sözlü olarak anlatarak bir yatırımcıyı ikna etmenin çok zor olduğunu farkında olması gerekiyor.

 

aydonat-atasever2-minBir girişimi değerlendirirken Melek Yatırımcı gözüyle hangi noktalara dikkat edersiniz? Özellikle ilginizi çeken sektörler var mı?

 

Girişimden önce girişimciyi değerlendiriyorum. Çünkü hangi iş olursa olsun icra edecek kişiler yetersiz ise, model başarısız olacaktır. %51 Girişimci, daha sonra ise projenin kesinlikle bir probleme çözüm getirmesi, ölçeklenebilir ve sağlam bir gelir modeline sahip olması benim en olmazsa olmazlarım.

 

 

Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırımcı Ağı Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Keiretsu’yu sizin için özel kılan ne oldu? Melek Yatırımcılar neden Keiretsu Forum’a katılmalılar?

 

Bizler için en büyük şans tamamıyla bağlantılı olduğumuz dünyanın farklı noktalarındaki diğer 46 organizasyonumuz. Türkiye gibi bu noktalarda da yüzlerce melek yatırımcı bizim gibi en iyi projelere yatırım yapmak üzere çalışmalar yapıyorlar. Keiretsu Forum olarak hem Türkiye’de ki girişimcilerimize hem de yurt dışındaki projelere yatırım yapma şansımız olması ve bunun ise hiç bir sektör kısıtlaması olmadan gerçekleşmesi değişik yatırım fırsatları doğuruyor. Her sektörden melek yatırımcımızın bulunduğu ağımız bizlere sürü yatırım sistemi hakkında büyük bir esneklik sağlıyor. Mesela İlaç endüstrisinden gelen bir yatırımı değerlendirecek bilgiye sahip bünyemizde yatırımcılarımız bulunmakta. Keiretsu Forum, Melek Yatırım konusunda dünyada bir marka.

 

Son olarak, gelecekte girişimlerin hangi sektör ve teknolojiler konusunda ağırlıklı olacağını düşünüyorsunuz?

 

IOT ve Sanayi 4.0 devrimi çok değişik projeler ve ürünler ile hızla gelmekte. Teknoloji tarafında bu tarz işlerin çok hızlı ilerleyeceğini ve ciddi yatırım fırsatları doğurduğunu düşünüyorum. Tarım zaten en büyük değişmez yatırım konusu olarak devam edecek. Bunun yanında bozulan ekosistem, sağlıksız beslenme gibi unsurlar sebebiyle sağlık sektöründeki hastalıkların, gün geçtikçe artacağını ve bunlara çözüm getiren firmaların kat ve kat değerleneceğini düşünüyorum.