• 26 Aralık 2016
  • admin
  • 0

canKeiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Can K. Methson, Ekonomist Dergisine Keiretsu Forum Türkiye’nin yeni yıl planlarını anlattı. 

 

 

Öncelikle 2016 yılında girişimcilik için en önemli gelişmeler nelerdi? Anlatır mısınız?

 

Türkiye’de girişimcilik adına artarak devam eden yüksek bir farkındalık ortaya çıkmış durumda. 2016 ekonomik olarak zor bir yıldı. Ama girişimciler için, ekosistem git gide güçleniyor ve farklı alternatifler artmaya devam ediyor. Üniversitelerin, Ticaret ve Sanayi odalarının girişimcilik konusunda daha fazla farkındalık yaratmak adına yaptıkları çalışmaların geri dönüşünün uzun vadede pozitif yönde olacağı kanaatindeyim.

 

Melek yatırımcılık ve girişimcilerin sermayeye erişimi konusunda ne gibi adımlar atıldı?

 

Özellikle fonların fonu kurulması konusunda atılan adımlar çok değerli oldu. Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek’in bu konuda çok değerli destekleri ve farkındalık yaratma adına liderliği önemsenmeli diye düşünüyorum. Mehmet Bey, girişimciliğin ülke ekonomi için ne kadar önemli ve katma değerinin ne kadar yüksek olduğunun çok net farkındalar. Bu konuda Türkiye’nin atması gereken adımları ve riskleri bir an önce daha büyük bir iştahla yürütmesi gerekiyor. Türkiye coğrafi avantajlarının yanında, ne yazık ki girişimcilere özel ve büyük fırsatlar sunan bir ekosisteme henüz sahip olabilmiş durumda değil.

 

2017 yılının girişimcilik ekosistemi açısından nasıl bir yıl olmasını bekliyorsunuz?

 

Türkiye ekonomisi için zor bir yıl olacağı çok aşikâr. Büyüme hızımız giderek düşüyor. Bu melek yatırımlara ve girişimcilere de yansıyacaktır. Kitlesel fonlama kanunu eğer 2017 yılı içerisinde hayata geçirilebilirse, bu ekosisteme bir ivme katacaktır. Bu kanunun meclisten çıkmasını beklemek durumundayız. Diğer yandan, yavaşlayacak olan bir ekonomide; artık geri dönüş beklentisi olmayan emlak sektörü yatırımlarından uzaklaşan bir yatırımcı kitlesi söz konusu. Bu aktif yatırımcılar globalleşme imkânı sunan projelere yatırım fırsatları kollayacaklardır. Aktif girişimcilerin bu fırsatları değerlendirebileceğini düşünüyorum. En başarılı girişimcilik hikayelerinin kriz dönemlerinde çıktığını unutmayalım.

 

2017 yılında girişimcilikte hangi trendler, sektörler, ne tarz girişimler ön plana çıkacak?

 

2017 yılına özel bir trend yada sektör zikretmek çok zor. Birkaç yıl öncesinden gelen ve devam edecek olan trendler 2017 yılını da içine alacaktır. Smartcity projeleri Avrupa’da git gide öne çıkıyor. Otomotiv endüstrisine çözüm sunabilen projeler, ciddi bir inovasyon getiriyorsa, çok hızlı bir yerlere gelebiliyorlar. Büyük dev firmalar risk sermaye fonlarını inanılmaz oranda artırmaya başladılar. Aynı trendi Türkiye merkezli dev şirketlerimiz için henüz göremiyoruz. Global çözüm sunabilen girişimler 2017 yılında da her zamanki gibi avantajlı olacaklardır.

 

Sizin 2017 yılına ilişkin ne gibi projeleriniz olacak?

 

2016 yılında Türkiye merkezli bir girişim olan Vispera’nın ABD’li meleklerden yatırım almasına imkan sağladık. Bu Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bir başarı hikayesi oldu. Bunun bir parçası olmak ve başrolünde bulunmak Keiretsu Istanbul ofisi olarak bizleri inanılmaz motive etmiş durumda. 2017 yılında, birkaç Türkiyeli girişimi daha global yatırımcılar ile buluşturmak en büyük arzumuz olacak. Bu konuya özel olarak Stockholm’de gerçekleşecek olan Keiretsu Avrupa Melek Yatırım Zirvesine daha fazla Türkiyeli girişimi götürebilmek arzusundayız. Ayrıca ABD – San Francisco’daki merkezimize daha fazla projenin 2017 yılı içerisinde ulaşacağını ve dikkatini çekeceğini düşünmekteyiz.