Hayal Koç1-min

Hayatımızın birçok alanını etkileyen on-demand ekonomisi hızla gelimeye devam ediyor. İş yapış şekillerini ve çalışma hayatını değiştiren on-demand ekonomisi, yeni bir olgu olması nedeniyle sektör hakkında bazı yanılgılar ve önyargılar da ortaya çıkıyor. Expertera’da en sık karşılaştğımız 5 temel yanılgıyı paylaşmak istedim.

 

 

 

 
1) On-demand ekonomisi günlük gereksinim ve işlerden ibaret değil

 
On-demand ekonomisi sadece araba sürmek, eve servis yapmak ve temizlik gibi günlük gereksinimlerden ibaret değil. Artık global holdinglerden KOBİ’lere kadar birçok şirket, stratejik kararlar alırken veya önemli bir projeyi hayata geçirirken esnek işgücünden faydalanıyor. En yetkin ve deneyimli beyaz yakalı profesyoneller de bu şekilde çalışmayı seviyor. Hatta birçoğu esnek işgücü modelini tercih ediyor. Şirketler on-demand ve hibrid işgücüyle birlikte daha dinamik ve verimli çalışabiliyor, firmalarını hızla ileriye götüren kararlar alabiliyor. Tüm sektörlerde uzman eşleştirmesi gerçekleştiren bir firma olarak en çok finans, satış, iş geliştirme ve teknik rollerde bu modelin kullanıldığını görüyoruz.

 

2) On-demand projeler sadece yeni jenerasyon için değil

 
Intuit ve Emergent Research firmaların on-demand profesyonellerle yaptığı kapsamlı yeni bir ankete göre, on-demand projeleri aslında en çok 33-52 yaş arasındaki profesyoneller yapıyor! Proje bazlı, esnek ve on-demand çalışmaların %41’ini bu yaş aralılığındaki deneyimli profesyoneller tamamlıyor. Genç kuşak (millennial jenerasyonu) esnek işgücünün %35’ini temsil ediyor. 53-70 yaş arasındaki kıdemli profesyoneller ve yeni emeklilerin oranı ise %24. Yani aslında on-demand ekonomisinin sunduğu faydalar olan esneklik, kendi programını ve kariyerini yönetebilmek, network oluşturmak ve tecrübelerini gelire dönüştürmek, birçok farklı profil ve segmente çekici geliyor. Expertera’nın uzmanlık platformunda bulunan 15.000’i aşkın uzmana baktığımızda da çok farklı profiller görüyoruz. Aralarında yeni emeklilerden freelance profesyonellere, öğrencilerden öğretim üyeleri ve yeni annelere kadar geniş bir kitle ile çeşitli projeler gerçekleştirdik.

 
3) On-demand projeler sadece erkekler için değil

 
Kadınların on-demand ekonomisine katılım oranı gün geçtikçe artıyor. 2015’te %37 iken, 2016’da bu oran %41 oldu. Bu sene de kadınların oranı artmaya devam ediyor. On-demand ve hibrid çalışma modelleri özellikle kadınlar açısından çok avantajlı. Zira çocuk bakarken veya ihtiyaçları olduğunda esnek veya dönemsel projelerde yer alarak iş dünyasında yer alabiliyorlar.”

 
4) On-demand projelerde çalışanlar geleneksel çalışanlara göre mutsuz değil

 
Bu da tamamıyla yanlış! En yetkin ve deneyimli beyaz yakalı profesyoneller talep üzerine çalışmaktan memnun. Hatta Intiuit ve Emergent Research’ün anketine göre %67’i “oldukça memnunum” veya “memnunum” yanıtlarını verdi. Üstelik %81’i bu şekilde çalışmaya devam edeceklerini belirtti. On-demand ekonomisinde çalışan profesyoneller, proje-bazlı çalışarak edindikleri ek gelirin beklenmedik finansal sıkıntılar veya istikrarsızlık dönemlerde kendilerine destek olduğunu ve hayatlarında dengeleyici bir faktör olduğunu belirtiyor. Expertera olarak yaptığımız son uzman anketine göre de uzmanlarımızın %75’i on-demand çalışmaktan çok memnun olduklarını belirtti.

 
5) On-demand çalışan profesyoneller sadece ek gelir için çalışmıyor

 
On-demand ekonomisi aynı zamanda girişimciliği de destekliyor, hatta sağlıyor. Bir çok profesyonel yeni bir şirket kurarken veya mevcut işlerini büyütürken proje bazlı çalışma fırsatlarından faydalanarak ek gelir kaynağı oluşturuyor. Bu projelerin sağladığı ek gelir sayesinde zor dönemlerde ayakta kalabiliyor ve nihayetinde hedeflerine ulaşabiliyorlar. Hatta on-demand sektöründe çalışanların %37’si iş sahibi ve %21’i iş kurmakta olan profesyoneller. Expertera gibi online platformlar da hem girişimciliği destekliyor, hem de girişimciler için farklı networking fırsatları oluşturuyor.

 
Hayal Koç – Hayal, Expertera’nın Satış, İş Geliştirme ve Pazarlama’dan sorumlu Şirket Ortağı. Expertera öncesinde 10 yılı aşkın uluslararası strateji danışmanlık, yatırım bankacılığı, iş geliştirme ve kurumsal pazarlama alanlarında deneyime sahiptir. https://www.linkedin.com/in/hayalkoc/

 
Expertera – Expertera, şirketleri ve dünyanın önde gelen uzmanlarını proje bazlı çalışmalar için bir araya getiren global bir platform olarak faaliyet göstermektedir. Expertera, firmaların ihtiyaçları doğrultusunda, her türlü uzmanlığa hızlı ve esnek bir şekilde erişmelerini sağlar. 2014 yılından bu yana, müşterilerini her sektör, konu alanı ve coğrafyadan derin tecrübe ve bilgi birikimine sahip uzmanlarla bir araya getiren Expertera, böylelikle hedeflerine daha hızlı ulaşmalarını sağlamaktadır. Expertera’nın müşterileri Türkiye ve dünyanın önde kurumsal firmaları, danışmanlık şirketleri, özel sermaye fonları ve KOBİ’lerdir.