22 Eylül Cuma günü Gebze Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Biyoteknolojide Vizyon Zirvesi’nde Melek Yatırımcı ve Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyemiz Muzaffer Öztan “Türkiyede Biyoteknoloji Sektöründe Yatırım Ekosistemi “ başlıklı bir konuşma yaptı.
Muzaffer Öztan’ın konuşmasında değindiği konu başlıkları ve kısa açıklamalar şu şekildedir:
Girişimciler için Türkiye ve dünyadaki yatırım ortamları, olumlu yönler, fırsatlar ve zorluklar, engeller…
Önce iyi haberler, ülkemizin yeniliklere şiddetle ihtiyacı var, dünyada girişimcileri bekleyen pek çok fon var ve Türkiyede, sular seller gibi, destekler ve fonlar var. Ülkemizdeki desteklerin sayısı ikiyüzü aşkın kalemde, her an yeni bir destek yayınlanmakta, bu çokluk biraz da sistem sorunu gibi görünüyor, daha basit bir yapı oluşturulursa, girişimcilerin işi kolaylaşacak. Diğer taraftan, sonuç olarak girişimcinin önü açık.
Zorluklara gelirsek, birinci konu, projelerde yenilik zayıflığıdır. Dünyada haberleşmenin hızlanıp şeffaflaşması benzer fikirlerin projelendirilmesine ve gelişmekte olan ülkelerdeki yeniliklerin kopyalanmasına fırsat vermektedir. Bu da girişimcilikte yenilik yapma seviyesini düşürüyor. İkincisi ülkemizdeki ürünleştirme, model yapma ve deneme üretimi yapmadaki zorluktur. Bu konudaki yatırımlar henüz başlangıç seviyesindedir ve yetersizdir. Nesiller arası iletişimin zayıflığı ise güvensizlik ortamı yaratmıştır. Diğer taraftan fiili staj ortamının zayıflığı, el becerilerinde “el verme, el alma” geleneğinin yok seviyesine gelmesi, girişimcilerin yatırımcıya sunumlarını zayıflatmakta, dolayısı ile finansa erişimde tahmin edilenden de büyük engellere sebep olmaktadır.
Proje yazım ve sunumunun başarı odaklı olması gerektiği ve başarılı sonuç alabilmek için yapılması gereken ön hazırlıklar ve gerekli ön çalışmalar...
Proje yazımı bir ekip işidir. Bir fikir ortaya konduğu anda, gerek projelendirme gerekse proje yazımı için, farklı disiplinlerden bir ekip kurulması gerekir. Okullardaki ortam buna çok elverişli olmakla birlikte iş hayatındaki tecrübelerin de bu ekibe dahil edilmesi gerekir.
Fonlama
Ülkemizde girişimci için can suyu olan ilk sermaye, ne yazık ki aile ve eş-dosttan elde edilememektedir. Bu konuda kültürümüz çok zayıftır. KOSGEB ve kısmen de TÜBİTAK destekleri bu işlevi görmeye çalışmaktadır. Ürünleştirme sürecinde TÜBİTAK ve AB Fonları ( UFUK, HORİZON2020 ) çok önemlidir ve alınmalıdır. Ülkemizin çeşitli ülkelerle yaptığı ikili anlaşma fonları da unutulmamalıdır. Prototip ve ilk saha çalışmaları ile deneme satışlarından sonra iş alınacak olan Melek Yatırımlar ve Girişim Sermayesi yatırımları pazara giriş için kullanılacak sermaye çeşitleridir. Ülkemizde 400 civarında Melek Yatırımcı ve sayıları her gün artan Girişim ve Risk Sermaye Fonları mevcuttur. Pazarda büyümek için Risk Sermaye Fonları ve İstanbul Borsası tarafından geliştirilen çok önemli bir yatırım aracı, Özel Borsa, yatırım ortaklıkları kullanılmalıdır. Ülkemizde 20 Milyon Dolar ciroyu aşabilen tüm firmalar dünya ligine çıkmak için hazırlanabilir. Bu seviyedeki firmalara dünyanın hangi bölgesine gitmek isterse servis verebilecek firma ve hizmetlere erişebilirler. Bu noktadan sonrası UNICORN yani milyarlık firma kapısı açılmıştır. Diğer taraftan projemizin gücü çerçevesinde, her aşamada, Silikon Vadisi , Singapur Pazarı, Çin yatırım ortamı, çeşitli AB ülkelerindeki yatırım imkanlarına ve fonlarına ulaşıp çalışmalarımızı başka bir ülkede de devam ettirebiliriz.