Haber2-2

Keiretsu Forum Türkiye, Hazine Müsteşarlığı’nın Girişim Sermayesi Destekleme Sunumuna Katıldı

Keiretsu Forum yöneticileri ve yatırımcı üyeleri Hazine Müsteşarlığı’nın girişim sermayesi destekleme sunumuna katılım gösterdiler. Etkinlikte TC. Hazine Müsteşarı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk, TÜBİTAK ve EIF’ın birlikte 200 milyon euro’luk bir fon oluşturduklarının müjdesini verdi.

 

Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Esra Talu, yönetim kurulu üyeleri ve yatırımcı üyelerden oluşan bir grup, 19 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen Hazine Müsteşarlığı’nın girişim sermayesi destekleme sunumuna katıldılar.

 

Sunumda TC. Hazine Müsteşarlığı Mali Sektörle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdür Vekili Hakan Ertürk, TÜBİTAK ve EIF (Avrupa Yatırım Fonu) ile gerçekleştirdikleri iş birliği kapsamında 200 milyon euro’luk bir fon oluşturulduklarını kamuoyuna duyurdu. Fonun 80 milyon euro’luk kısmının girişim sermayesi için kullanılacağını ve bu süreçte Türkiye’nin önde gelen melek yatırım ağları ile ortak hareket edeceklerini açıklayan Ertürk, Bireysel Katılım Sermayesi ile ilgili olarak da katılımcıları bilgilendirdi.

Etkinlikte bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bireysel ve toplumsal ihtiyaçların gün geçtikçe değişip daha karmaşık bir hal aldığını, bu nedenle değişen talep yapısı ile mevcut arz yapısı arasındaki açığın kapatılmasının önem kazandığına vurgu yaptı. Şimşek, bu bağlamda girişimciliğin söz konusu engelleri aşmak için anahtar bir kavram haline geldiğinin altını önemle çizdi. Geleneksel finansal kuruluşların yüksek risk taşıdıkları için “start-up” ya da “erken aşama şirketlerini” finanse etmek konusunda isteksiz olduklarını tam da bu noktada melek yatırımcılarının, girişimcilik ve finans arasındaki boşluğu kapatmak için bir katalizör olarak ortaya çıktığını kaydetti. Bugün yalnızca ABD’de toplam melek yatırım miktarının 21 milyar dolara ulaştığını dile getiren Mehmet Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Apple ve Google gibi tanınmış birçok küresel şirket, en az bir kez melek sermayesi imkânını kullanarak işlerini genişletmişlerdir. Dolayısıyla, Türkiye gibi pek çok ülkenin melek yatırımcıları teşvik etmek için güçlü nedenleri bulunmaktadır.”

“Zaman yatırım zamanı”

Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin gelişimini desteklemek için önemli gayretler gösterdiklerine işaret eden Mehmet Şimşek, “Teknoloji tabanlı girişimciliği özel programlarla destekliyoruz. Son 5 yılda yaklaşık 9 bin girişimciyi destekledik. Geleneksel sektörlerde yaklaşık bir milyon kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Melek yatırımcılar için yasal düzenlemeleri 2013 yılında hayata geçirdik. Bu sistemle kamudan lisans alan yatırımcıların yaptıkları yatırımın yüzde 75’i vergiden düşürülmektedir. Yatırım yapılan girişimin son 5 yıl içinde kamudan destek alması durumunda ise bu oran yüzde 100’e yükselmektedir.

Geçtiğimiz sene “melek yatırım”, “girişim sermayesi” ve “özel sermaye yatırımları” toplamda 177 milyon dolar’lık bir yatırım yaptılar. Bu tutar, çok çeşitli ve de karlı iş fırsatları sunan Türkiye gibi bir ülke için yeterli değildir. Daha fazla işbirliği yapmamız durumunda, tüm taraflar için “kazan-kazan” imkanı doğacak ”Zaman, yatırım zamanı” dedi.