İTÜRO 12 Yaşında
Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Öztan, ülkemizde yatırımcıların, yatırım yapılacak proje bulamamaktan, girişimcilerin ise projelerinin yatırımcılar tarafından değerlendirilmediğinden yakındığını dile getiriyor. Karşılıklı güven oluşturma sürecindeki bu tartışmalı ortamı, ülkemizde temel bilimler eğitiminin zayıflığına da bağlayan Öztan, girişimcilik eğitimine çok geç başlamış olduğumuzun da altını çiziyor. Diğer taraftan genç nüfusumuzun yoğunluğu ve iletişim ortamındaki büyüme, şaşırtıcı gelişmelerin ortaya çıkmasına fırsat veriyor. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) 12 yıldan bu yana düzenlenmekte olan İTÜRO robot yarışmaları da bu gelişmelere güzel bir örnek teşkil ediyor. Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Öztan’ın projenin başlangıcında süreçleri oluşturan İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Eksin ve bu yılki düzenleme ekibiyle yaptığı röportaj girişimcilere, yatırımcılara ve üniversitelere, iş birlikleri için yeni ipuçları veriyor.
Muzaffer Öztan: Her yıl yeni öğrencilerin katılımı ile sürdürülen bu başarılı organizasyonun, İTÜRO’nun, sistemini kuran Prof. Dr. İbrahim Eksen’den kısa bir bilgi alıyoruz:
Prof.Dr. İbrahim Eksen: Önceden bölümümüzün ismi Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliğiydi. Daha sonra kontrol ve bilgisayar bölümleri olarak ayrıldı. Ardından, 2004 yılında, öğrenciler için bir kulüp kuruldu. Kulübün amacı öğrencileri motive etmek, projeler yapmak ve ortama ısınmalarını sağlamaktı. Bu konuda neler yapılabileceği düșünüldü ve kontrolün yoğun uygulama alanlarından robotik ile ilgili bir yarıșma yapılabileceği ön görüldü ve Kulüp 2004’te kuruldu. İlk yarıșma yani İTÜRO, 2007’de yapıldı. Ancak sadece yarışma değil, yanında seminerler ve panellerin de olması planlanıyordu. Bu sayede robotiğe ilgisi olan insanları bir araya getirmek amaçlanıyordu. Kontrol bölümünün interdisipliner bir bölüm olması, kulüpte çeşitli fakültelerden öğrencilerin bulunması, İTÜRO’nun 12 sene içinde, ses getiren, kült bir etkinlik haline gelmesini sağladı.
Muzaffer Öztan: Sorularıma İTÜRO 2018 Proje Koordinatörü Pınar Türkmen ve ekip arkadaşlarıyla devam etmek isterim. Düzenlemekte olduğunuz robot yarışlarının amacı nedir, katılımcılar kimlerdir?
İTÜRO: İTÜRO ile amacımız, yarışma, panel, seminer ve söyleşi gibi etkinlikler düzenleyerek, akademisyen-öğrenci-sanayici buluşmasını sağlamak, yurt içi ve yurt dışından gelen katılımcılarımızın bilgi paylaşımını artırmak, bunların sonucunda Türkiye’de robotiğin gelişmesine katkı sağlamaktır. Dünyanın dört bir yanından katılım sağlamayı planlayan bir organizasyonun katılımcıları bir araya geldiğinde önemli bir potansiyel oluşturacak gruplar olmalıdır. Bunun için İTÜRO ulaşılması gereken hedef kitle olarak;
• Dünyanın üreten, fırsat bekleyen ve robotiğe meraklı olan gençleri,
• Robotikle ilgili çalışma yapmış ve yapmakta olan akademisyenleri,
• Robotik ve bilişim teknolojilerinin sahadaki uygulayıcıları olan endüstri temsilcilerini seçmiştir.
Muzaffer Öztan: Hangi kategorilerde yarışmalar yapıyorsunuz?
İTÜRO: İTÜRO 2007’den bu yana her sene katılımcılarımızın robotiğe olan ilgisini hiç kaybetmemesi amacıyla heyecanlı ve dinamik kategorilerde robot yarışmaları düzenlenmiş ve derece sahiplerine ödüller verilmiştir.
Yarışma kategorilerimiz: Drone, Çizgi İzleyen, Kendini Dengeleyen Robot, Labirent, Serbest Kategori, Merdiven Çıkan, Senaryo: Trafik ve Renk Seçen.
1. Çizgi İzleyen Kategorisi
Çizgi izleyen robotlar önceden belirlenen bir parkuru veya bir pisti sensörleriyle algılayarak takip eden, iz süren robotlardır.
2. Kendini Dengeleyen Kategorisi
Kendini dengeleyen robotlar genellikle tekerleri (iç yüzleri birbirlerine bakan iki teker, bisiklet gibi değil) aynı hizada olan ve çalıştırıldığında kendiliğinden dengesini sağlayan, çalıştırılmadığında ise düşen bir robottur.
3. Labirent Kategorisi
Labirent yarışmasındaki robotlar, önceden belirlenmiş ve yarışma boyunca sabit kalacak bir labirenti çözmeye çalışan robotlardır. Robot otonom hareket etmelidir.
4. Mikro Sumo Kategorisi
Mikro sumolar, birbirleriyle Dohyo adı verilen belli standartlara ve özelliklere sahip yuvarlak bir ring üzerinde karşılaşırlar. Karşılaşma süresince robotlar birbirlerini ringin çevresindeki çizginin dışına itmeye çalışır. Robotlar kullandıkları çeşitli algılayıcılar ile dohyonun çevresindeki beyaz çizgiyi algılayıp, ring dışına çıkmamaya; ring içinde kalmaya çalışırlar.
5. Merdiven Çıkan Kategorisi
Bu kategoride robotlar farklı yüksekliklere sahip basamakları çıkıp inerek parkuru tamamlamaya çalışırlar. Başarı kriteri en az bir basamağı çıkabilmektir.
6. Senaryo Kategorisi: Trafik
Bu kategoride robotlar, trafik tabelalarındaki yönergeleri takip ederek pisti bitirmeye çalışırlar. Bu kategoride başarı kriteri yönergelere uygun bir şekilde en az 3 tabela geçmektir.
7. Serbest Kategori
Serbest kategori, yukarıda bahsi geçen kategoriler dışındaki çalışmaları kapsamaktadır. Yarışmacılar kendi yetenekleri ve yaratıcılıkları dâhilinde yapılan çalışmalarıyla yarışmaktadır. Serbest kategori projeleri hakem heyeti tarafından çeşitli ölçütlere göre değerlendirilmektedir.
8. Renk Seçen Kategorisi
Bu kategoride robotlar, renkli silindirleri doğru renkli karelere taşımalılardır. Başarı kriteri en az bir silindiri doğru kareye yerleştirilmesi olarak belirlenmiştir.
9. Drone Kategorisi
Bu kategoride robotlar, pist üzerindeki iki direk etrafında belirli bir yönde otonom uçuş yapmaya çalışırlar. Bu kategoride başarı kriteri iki direk etrafında en az 2 tur atmaktır.
Muzaffer Öztan: Başlangıçta belirlenen hedefler ve katagorilerde, hızlanan yenilikçilik
ortamının etkisiyle değişiklikler yapıyor musunuz?
İTÜRO: Bizlerden beklenen, dünyadaki gelişen ve değişen trendleri takip edip bu gelişmelere uygun olarak yarışmaları güncellemek ve sunmaktır. İTÜRO 2007’den bu yana amacımız, yarışmalarımıza gelen robotların kullanıcısından bir giriş almadan yarışmaları tamamlamalarıdır. Bizler de bu doğrultuda yarışmamıza kumandasız “drone” kategorisini ekledik. Geçen sene eklenmiş olannve bu sene devam edecek “Trafik” kategorimiz de günümüzde popüler olan sürücüsüz araçlara gönderme yapmaktadır.
Muzaffer Öztan: Bildiğimiz kadarı ile yurt dışından çok önemli misafirler getiriyorsunuz, bu yıl programınızda kimler var? Dünya çapında yaratıcıları izlemek size neler katıyor?
İTÜRO: İTÜRO’nun uluslararası olması yolunda yaptığımız çalışmalardan birkaçı yurt dışından yabancı eğitmenler ve yarışmacılar getirmektir. Bu yolda İTÜRO 2018’de bizlerle olacak çok değerli hocalarımız ve yarışmamıza renk katacak yarışmacılarımız var. Massachusetts Institute of Technology(MIT)’den Prof. Neville Hogan ‘Controlling Phiysical Interaction’ konulu semineri ile bizlerle olacak. University of California, Berkeley’den Asst. Prof. Mark Mueller bizlerle olup ‘design and control of multicopters for challenging conditions’ konulu semineri verecek.
Hocalarımızın yanında Meksika, İran, Azerbaycan gibi ülkelerden robot kayıtları geliyor ve daha birçok ülkeden kayıt almaya devam ediyoruz. Diğer yarışmaları izlemek robotik alanında nerede olduğumuzu ve daha neler yapmamız gerektiğini gösteren; bizlere ilham veren organizasyonlar.
Muzaffer Öztan: Kısa bir bilanço yapalım mı? 10 yılda toplam kaç yarışmacınız oldu? Bunların kaçı işe dönüştü? Yarışmacılardan, start-up olarak, iş hayatına atılanlar veya robotuna endüstrinin ilgi gösterip değerlendirdiği yarışmacılarınız oldu mu?
İTÜRO: 10 yılda 3675 yarışmacıyı ağırladık. Birçok inovatif proje geliyor yarışmamıza. Örnek verecek olursak; Serbest kategoriye katılan robotlar ya da projeler, özellikle insan hayatına dokunmayı hedefliyor. Teknolojiyi insan hayatına inovatif bir şekilde entegre etmeyi, insan hayatına yardımcı olmayı amaçlıyor. Yarışmacılarımıza İTÜRO’ya gelip projelerini sunmalarına imkan tanıdığımız için; akademisyenlerle, sektördeki çalışanlarla, yatırımcılarla bire bir iletişim kurma şansını yakalıyorlar. Projeler sadece Türkiye ile sınırlı değil yurt dışından da birçok proje geliyor. Ülkemizdeki ve dünyadaki robotik sektörünün ileri gitmesi için çalışıyorlar. Firmalar Türkiye’ye yaptıkları yatırımları artırmaya başladılar. Gelip yerli sermaye içinde döndürebilecekleri fırsatlarla bire bir iletişim kurmak onlar için en iyisi oluyor. Serbest projelerimizin birçoğu start-up olarak hedeflerini büyütmeyi planlıyorlar. Ve projelerin çoğunluğu bu bağlamda hedeflerini ulaşıyor.
Muzaffer Öztan: Dijital ağırlıklı çalışan ve ithal ürünlere dayalı olan reklam alanında, iş birlikleri yapılabilir ve sektöre yerli makine ve ekipman üretme fırsatı verebilir bir noktada duruyorsunuz. Buradan bir çağrı yapalım mı?
İTÜRO: Elbette. Özellikle katılımcılarımızın en özgün fikirleri ile katıldıkları Serbest kategorimizi bu sorunuza yönelik cevap olarak gösterebiliriz. Bu kategoride katılımcılarımız kendi fikirlerinden yola çıkarak yaptıkları ve gerçekleştirdikleri projeleri ile gördükleri bir sorunun çaresi olmaya ve projelerini endüstriye uyarlanabilir hale getirmeye çalışıyorlar. İTÜRO ekibi olarak buradaki misyonumuz, proje sahibi yarışmacılarımız ile bu projeleri destekleyecek kişileri bir araya getirmek oluyor sorunuz doğrultusunda. Tabii ki bu sırada İTÜRO ekibi olarak asıl amacımız olan dünyanın dört bir yanındaki robotik ile ilgili çalışmaları Türkiye’de robotiğin gelişimine katkı sağlama hedefini de yine bu kategorimizde sürdürüyoruz. Bu doğrultularda digital reklam sektörüne bizleri daha çok desteklemeleri, bizlere kendi mecralarında daha çok yer vermeleri ve sponsorluk tekliflerimizi geri çevirmemelerini istediğimiz çağrısını yapabiliriz. Bu sayede Türkiye’de robotiğin gelişmesi yolunda hep birlikte yürümüş olmak bizleri mutlu eder.
Muzaffer Öztan: İş dünyası ile iletişiminiz, sponsorluk ve destek çalışmaları nasıl yürüyor?
İTÜRO: Şirketlerin bize sponsor olmasının birkaç nedeni var. Bunlardan ilki İTÜRO’ya katkıda bulunup kendilerini akademik bir etkinlikte göstermek istiyorlar. Bu bağlamda da İTÜRO’da standlarını açtıkları zaman tanıtımlarını yapıyorlar. İkinci amaçlarından bahsedecek olursak; İTÜRO gibi büyük bir etkinliğe sponsor olarak robotik sektörünü desteklediklerini belirtmiş oluyorlar. Ayrıca sponsorlarımız sadece endüstri ve otomasyon alanında değil. İnşaat, otomotiv sektöründen farklı farklı alanlardan sponsorlarımız var. Onların sponsor olmalarındaki amaç ise robotiğin artık her alanda büyümüş olmasından kaynaklanıyor ve bunu kendi firmalarında kullandıklarını, yenilikçi olduklarını göstermek istiyorlar. Bu yüzden İTÜRO’ya sponsor olmayı kabul ediyorlar. Bunun firmaların gelecekleri için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.
Muzaffer Öztan: Sektörümüze özel ne söylemek istersiniz?
İTÜRO: Bizim etkinliğimiz aslında endüstri için önemli bir fırsat. Biz İTÜRO ile endüstri, akademisyen ve öğrenci iş birliğini sağlıyoruz. Endüstrinin hatta ülkemizin en önemli ihtiyacı üreten insan olduğu için onlara yardımcı oluyor. Böylelikle nitelikli iş gücüne bire bir ulaşmış oluyorlar ve kendileriyle aynı sektöre girecek insanlarla konuşma fırsatı buluyorlar. Bu şekilde de kendilerine faydalı olabilecek bireylere erişebiliyorlar. Teknoloji sonsuz bir döngü ve her zaman üreten insanlara ihtiyaç olacağını düşünüyoruz.
Muzaffer Öztan: Ateş Öztan, sponsorluk, mentorluk ve jüri üyeliği yaptığınız bu etkinliğin sektör açısından önemi nedir?
Ateş Öztan: Her yıl 10.000’e yakın öğrencinin misafir edildiği, yüzlerce robotun yarıştırıldığı bu organizasyona, üniversite ile sanayi yanında, girişimci ve yatırımcılardan da yoğun ilgi gösterilmeleri beklenir. Ülkemizde robotik ürünler geliştirilebilmesinin yolu, tüm tarafların iş birliğinden geçmektedir. Girişimciler projeleri için ortak, yatırımcılar ise projelerde kapsam genişliği yapılabileceğini göreceklerdir. Bu vesileyle tüm katılımcılara teşekkür ederiz.