Her geçen yıl büyüyen gelişen girişimcilik eko sisteminin tartışmasız lideri durumundaki İTÜ Teknokent, Big Bang 2018’i muhteşem bir şekilde gerçekleştirdi.

Biraz klasik olacak ama ilk yapıldığı yılı hatırlıyorum. O günlerden bugüne gerçekten büyük bir değişim ve gelişim gösterdi Big Bang etkinliği. Küçük etkinlik salonlarından artık performans alanlarına sığmayan bir etkinlik. Performans alanı da iki yıldır dar geldiği için dışarıda kurulan iki dev ekranla davetliler ancak izleyebiliyor bu etkinliği.

Size bu etkinliği aslında şöyle özetleyebilirim.

Yaklaşık iki haftadır yakın çalıştığım teknokentlerdeki görevli arkadaşlarımızdan tutun da birçok değişik şehirlerden girişimcilik eko sistemine ilgi duyan kişilerden, “Big Bangi de olacaksınız değil mi?” diye mesajlar alıyordum. Bu yılki soru sıklığı dikkatimi çekti ve bu işin ekonomisini düşünmeye başladım.

Katılımın ücretsiz oluşundan ziyade ilk günden beri tüm eko sisteme karşı kucaklayıcı bir şekilde yaklaşımı sanrım İTÜ ve İTÜ Teknokent’i eşsiz ve benzersiz yapıyor. Kültürümüz de de var olan “Sana bir adım atana sen iki adım at” felsefesinin en güzel örneğini burada görüyoruz. Bugüne kadar eko sistemde faaliyet gösteren 11 paydaş (umarım sayıyı hatalı iade etmemişimdir) ile kurulan yakın ilişki sonucu İTÜ Teknokent büyük bir aileye dönüştü. Her paydaşın kendi markası ve faaliyeti olmasına rağmen, beraber olmaktan büyük bir keyif aldıkları bir markaya dönüştü İTÜ Teknokent. Fuayede birçok kişiyle sohbet ettim.

Anadolu’da birçok şehirden otobüslerle gelen öğrenciler, girişimciler akademisyenler, melek yatırımcılar, aile ofisi temsilcileri, sanayiciler; hepsi Bing Bang için İstanbul’a gelmişti. Önemli spor karşılaş­malarında gözlemlediğimiz bu ekonomik hareketlili­ğin aynısını gördüm diyebilirim. Şehrin ve dolayısiyle ülkenin ekonomisine büyük bir katkı yaptığını düşü­nüyorum. Facebook sayfası üzerinden yapılan canlı yayın sayesinde internetin yavaşlamış olabileceğini bile düşündüm. :))

Şüphesiz ki bu başarının altında İTÜ Rektorü Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın ayrı bir yeri var. İşi tamamen profesyonel kadrolara bırakarak gerçek bir liderlik örneği veriyor ve haklı gururunu yaşıyor.

Big Bang 2018’i diğerlerinden çok farklı kılan bir özelliği vardı. Yaklaşık 6 yıldır İTÜ Teknokent Genel Müdürlüğü görevini yürüten ve bugünlerin mimarlarından sevgili Kenan Çolpan arkadaşımız görevini kendi isteğiyle bıraktı. Türkiye de çok da alışık olmadığımız bir durum aslında. Gülen yüzü, kapısının her zaman herkese açık olmasıyla istisnasız hepimizin sevgisini kazanmış bir kişi. Kendisine Keiretsu Forum Melek Ağı adına girişimcilik eko sistemine kazandırdıkları ve yaptıkları için çok teşekkür ederim. Umarım bizlerden çok uzaklara gitmez.

Bu hüznün yanında bir de sevinç var. Uzun zamandır sevgili Kenan Çolpan ile omuz omuza çalışan, onun yardımcılığı görevini yürüten yukarıda kısaca bahsetmeye çalıştığım başarının mimarlarından kıymetli hocamız Doç. Dr. Deniz Tunçalp; İTÜ Teknokent Genel Müdürlüğü görevini yürütecek. Onun da gülen yüzü ve enerjisi bize hep huzur veriyor, güç veriyor. Bayrağı çok daha yükseklere taşıyacağına hem benim hem de girişim eko sisteminin güveni tam. Hayırlı olsun Deniz Hocam.