2019 un sonuna doğru Art Basel Miami de duvara “Koli” bandıyla yapıştırılan gerçek muzun 150.000 dolara satılmasıyla her şey unutuldu ve birden tüm gündem Muz oldu. “Sanat sanat için midir “yoksa “Sanat insan için midir “ Her ne için olursa olsun Sanat her zaman ki gibi yapacağını yaptı tüm dünyaya bir “Dur” dedi ve bu konu hakkında konuşturdu , düşündürdü.
Gen Z nin günlük hayatımızda ki davranışlarının sadece aile içinde ki tüketim davranışlarını değil artık toplumun geneline yayılan sosyal ve politik konularda da etkili olduğunu ciddi şekilde hissetmeye ve görmeye başladık. Dünyada artık yeni bir sosyal düzenin kurulduğunu hepimiz görüyoruz ve hissediyoruz. İklim değişikliği yıllardır dünyanın gündeminde olmasına rağmen ilk defa Greta Thunberg yüksek sesle dile getirdi ve konunun en büyük sahibi oldu. İklim değişikliği hakkında artık yapılması gerekenler konusunda daha umutluyum. Aynı şekilde politik sahnede de ciddi ayak sesleri duyuldu. Alexandria Ocasio-Cortez tarzı siyaset önce ABD sonra da dünya siyasetinde oldukça ciddi bir etki yarattı. Dünyanın dört bir yanında Genç Millenial ve Gen-Z’lerin sesi olacak bir siyasetçi profili oluşuyor. Yeni nesilin hayattan beklentileri çok farklı. 2019 MeToo hareketinin de güçlendiği ve en karanlık noktalara kadar gittiği bir sene oldu. Epstein gibi bir figürün intiharı, geride çok fazla soru işareti bıraktı. 20. yüzyılı artık tamamen geride bırakıyoruz. Yeni bir sosyal düzen kuruluyor. Bu noktada da Gen Z nin hayatımıza nasıl etki yaptığını çok acı bir şekilde görüyoruz.
Değişimin ayak seslerinin en çok hissedildiği alanlardan biri de Micro Mobilite. Hızlı ve ucuz taşıma olarak da adlandırabileceğimiz bu scooter girişimleri etrafımızda bir anda mantar gibi bitiverdi. Bizler nasıl kiralanır nasıl yapılır yok canım bu trafikte olur mu diye duralım Gen Z karekodu telefonuyla okutup yanımızdan gelip geçti bile. OK Boomer* hareketi tamda bu noktada karşımıza bir direkt gibi çıkıverdi. Nesiller arası çatışma yaşam süresinin uzamasıyla sanırım uzun süre gündemimiz de olacak. OK Boomer Kibarca: tamam dedecim/ananecim Kabaca: Tamam moruk / boş yapma
Sarı öfke Uber i belki şimdilik bir şekilde kovdu ama micro mobilite ye bu yönlü bir hamle olursa Milleniallardan talep yönünde bir eksilme olacağını sanmıyorum. Sosyal medya uygulamalarının ataları sayesinde artık herkes yayın yapmayı öğrendi ama ebeveynleriyle aynı ortamda arkadaş olmak istemeyen Gen Z, Snap Chat gibi Tik Tok gibi kendi dünyalarının videolarını çektikleri ve yayınlamaları sonucu Amerikan ordusu askeri birliklerden Tik Tok paylaşımı yapılmasını yasakladı.(bilgi notu:Tik Tok dünyada bugüne kadar en hızlı büyüyen uygulama)
“Et içermeyen et “ ciddi bir akım olmak üzere.Beyond Meat halka arz oldu , Impossible Burger ,Burger King ile anlaşma yaptı bunların sonucunda yeme alışkanlıklarımızda oldukça değişeceğe benziyor. Akdeniz usulü beslenme tarih mi oluyor.
Millenial hayat tarzını finanse ettiği düşünülen ve aynı zamanda zarar eden “Unicorn” lar olarak da bilinen Uber, WeWork, Beyond Meat, Peloton ve Lyft gibi firmalar eger zarar sonucu ticari hayatlarına son verecek olurlarsa yeni neslin hayat tarzını da olumsuz yönde etkileyeceği düşünülüyor. Aslında bu zararların bir noktada gelir dağılımda ki eşitsizliğin de dengelenmesine neden olduğu çok açık
2020 20/20 olarak da anılıyor. Bir daha benzeri 1010 yıl sonra 3030. Gen Z ve teknolojinin birlikteliği önümüz de ki on yılı çok farklı yaşamamıza neden olacağı kesin. Sanırım bildiğimiz bütün ezberleri unutacağız. OK Boomerlar için hayat eskisi kadar kolay olmayacak anlaşılan ama kişisel beklentim güzele ve iyiye uyum sağlamanın zor olmayacağı.