• 16 Mart 2020
  • admin
  • 0

Tekstilde katma değerli ihracatın artırılması amacıyla yola çıkan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), yıllardır düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğini 11. yılında yeni teknoloji ve metotlarla sanayisinin doğrudan faydalanacağı ‘‘TechXtile Start-Up Challenge’’ projesine dönüştürdü.

Sektörün çok değerli isimlerinin yer aldığı jürinin değerlendirmesiyle finale kalan 13 proje arasından birinciliğe ‘Uyku Apnesini Engelleyen Yastık’ projesi ile yarışan Ümmügülsüm Torman ve Şeyma Kaya layık görüldü. Yarışma birincisine Milano’da on gün sürecek ‘Kuluçka ve Hızlandırıcı Program’ katılımı hakkı sağlanırken, ikincisi ve üçüncüsüne de Almanya Techtextil Frankfurt Tekstil Fuarı’na katılım imkânı sunulacak.

Dereceye giren ilk altı proje, Bursa Teknik Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde bir yıllık danış­manlık ve mentorluk, patent başvuru, şirket kurma ve bir yıllık muhasebe desteği alacak. On üç girişimci ise Ventures & Mentors League CEO’su ve Proje Koordinatörü Ufuk Batum’dan bir yıl süre ile mentorluk desteği alacak.

Yarışmada ayrıca, proje yazma eğitimi başarısıyla üç AR-GE merkezi de ödüllendirildi. Ödül almaya hak kazanan Rudolf Dura­ner, Yeşim Tekstil ve Polyteks AR-GE merkezlerine Ufuk Batum tarafından “AR-GE Merkezleri Kapasite Geliştir­me Desteği” verilecek.

Ödül Kazanan Projeler

1. Ümmügülsüm Torman & Şeyma Kaya
Uyku Apnesini Engelleyen Yastık


2. Ahmet Yellice
Nemflora


3. Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu
Sıfır Atık Yaklaşımı ile Baca Gazı Arıtma Sistemlerinden Yerli Tasarım ORC (Organic Rankine Cycle) Prosesi ile Elektrik Enerjisi Üretimi


4. Çağatay Yücelen
Skydome Industrial Data Platform


5. Erhan Demircioğlu
Kombine Elektrokimyasal Arıtım Cihazı


6. Batuhan Şahin
Yapay Zekâ Tabanlı Kumaş Kalite Kontrol Sistemi

Ödül Kazanan AR-GE Merkezleri

1. Rudolf Duraner AR-GE Merkezi Burcu Büyükkoru
Viskon, pamuk ve poliester kumaş türlerinde pilling (boncuklanma) değerlerini iyileştiren ve kumaşlara yumuşak tuşe veren yeni nesil polimerlerin geliştirilmesi


2. Yeşim Tekstil AR-GE Merkezi Murat Güzel
İletken baskı patı geliştirme projesi


3. Polyteks AR-GE Merkezi Necati Er & Didem Ezgi Görgün
Tehlikeli ortamlarda personel güvenliği ve konforu için tasarlanmış teknik kumaş

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Hakkında:

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Uludağ İhracatçı Birlikleri bünyesinde 1986 yılında Bursa’da kurulmuştur. 2020 yılbaşı itibariyle 2.293 aktif üyeye ulaşmıştır. Almanya, ABD, İngiltere, Romanya, İspanya, Mısır, Fas, İtalya, Bulgaristan ve Polonya başta olmak üzere 160’dan fazla ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirmekte olup, 2019 yılı sonunda 1 milyar 194 milyon $ toplam ihracat değerine ulaşmıştır. Son yıllarda pek çok kongre, çalıştay, seminer, eğitim düzenlemekte; uluslararası fuarlara milli katılım, alım heyetleri, trend alanları sağlamakta ve Uluslararası Ar-ge Proje Pazarı, Start-Up Challenge gibi etkinlikler düzenlemektedir.

Muzaffer Öztan
Keiretsu Forum Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi